Parlement VS steunt hulp huizenmarkt

De Amerikaanse president George Bush heeft gisteren, ondanks grote bezwaren, op het laatste moment zijn veto ingetrokken tegen een wet die de Amerikaanse huizenmarkt moet hervormen. Kort daarop stemde het Huis van Afgevaardigden in met de wet.

De wet maakt de redding van hypotheekfinanciers Fannie Mae en Freddie Mac mogelijk, en biedt tevens bescherming aan de huizenmarkt. Ook voorziet de wet in strengere regels voor hypotheekverstrekkers. Tenslotte mag de overheid de staatsschuld verder laten oplopen als de economische situatie daartoe aanleiding geeft.

De huizenwet maakt het voor Fannie en Freddie mogelijk rechtstreeks geld te lenen bij de overheid als de bedrijven in de problemen komen. De kosten voor de overheid kunnen daarbij oplopen tot 25 miljard dollar (16 miljard euro), zo becijferde de begrotingscommissie van het Congres.

Bush had zich lang tegen de wet verzet, omdat hij zich zorgen maakte over de regeling die overheden 4 miljard dollar geeft om leegstaande huizen op te knappen of op te kopen. Dergelijke maatregelen kosten de overheid, en daarmee de belastingbetaler, veel geld. Gezien de ernst van de huidige economische situatie, met name de problemen van Fannie Mae en Freddie Mac, liet Bush zijn bezwaren varen, aldus het Witte Huis.

De wet werd urgent toen hypotheekfinanciers Fannie en Freddie half juli in de problemen kwamen wegens grote verliezen en een steeds hoger aantal huiseigenaren die hun schulden niet meer konden aflossen. Een gecombineerde reddingsactie van de het ministerie van Financiën en de Federal Reserve (de centrale bank) voorkwam dat beide bedrijven onderuitgingen. De grootste angst is dat Fannie en Freddie, die samen 5.300 miljard dollar aan hypotheken beheren of garanderen, failliet gaan als zij hun leningen niet meer gefinancierd krijgen. Direct na het uitspreken van de steun aan beide bedrijven vorige week, wist Fannie Mae een lening van 3 miljard dollar met succes te herfinancieren.

Minister van Financiën Hank Paulson zei gisteravond „verheugd” te zijn dat „deze belangrijke wet om door de overheid gesteunde bedrijven te helpen” was aangenomen. „Het is belangrijk om het vertrouwen in de markten terug te brengen”, zei hij. Paulson is met name gelukkig met de komst van een sterke toezichthouder voor door de overheid gesteunde ondernemingen (als Fannie en Freddie). Paulson zei echter teleurgesteld te zijn dat het Huis van Afgevaardigden de wet niet heeft aangepast zodat de geldverstrekking aan lokale overheden geschrapt zou worden. „Dat staat haaks op onze inspanningen om de huizenmarkt te corrigeren.”

Volgende week zal de Senaat nog over de wet stemmen, maar de verwachting is dat daar geen bezwaren zullen rijzen tegen de plannen.

Lees meer over de Amerikaanse huizenmarkt op nrc.nl/kredietcrisis