Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Entertainment

Overige films

The Truman Show (Peter Weir, 1998, VS). Regisseur Weir ontmaskert de wereld van televisiesoaps en reality-tv zonder ook maar een moment te ontkennen of te ridiculiseren dat mensen behoefte hebben aan grote, romantische verhalen. Hoofdpersoon is de dertigjarige Truman Burbank die zonder het te weten al zijn hele leven de ster is van een doorlopende tv-show, door komiek Jim Carrey op ingetogen wijze gestalte gegeven. Net 5, 20.30-22.25u.

Riding in Cars with Boys (Penny Marshall, 2001, VS). Hollywoodadaptatie van bestseller van Beverly Donofrio uit 1990. Drew Barrymore speelt de small-town girl die op haar 15de zwanger raakt, in het huwelijk treedt met een drankorgel en gebukt gaat onder de tirannie van haar vader (James Woods). RTL 8, 20.30-22.45u.

Batman (Tim Burton, 1989, VS). Schitterende art direction en geschmier van Jack Nicholson als The Joker. Verder niks. Met Michael Keaton als Batman, Kim Basinger als Vicki Vale. Veronica, 20.30-22.55u.

Batman Returns (Tim Burton, 1992, VS). In zijn tweede Batmanfilm laat regisseur Burton de vleermuis-stripheld in zijn waarde, hanteert hij de stijl en het idioom van de stripverhalen en blijft hij tegelijk trouw aan zijn eigen obsessies: Batman (Michael Keaton), de Penguin (Danny DeVito) en Catwomen (Michelle Pfeifer) delen dezelfde, intense eenzaamheid. Veronica, 22.55-1.20u.

Unfaithful (Adrian Lyne, 2002, VS). Diane Lane is al elf jaar getrouwd met Richard Gere, maar kan toch de verleiding niet weerstaan om een affaire te beginnen met een knappe, jonge Fransman. Het mooist is haar terugreis in de trein, wanneer haar gezicht een scala aan emoties laat zien: opwinding, schaamte, plezier en gevoel van bevrijding. BBC 1, 0.05-1.15u.