Nigeriaans oliebedrijf betaalt de rebellen

Lagos. Het nationale oliebedrijf van Nigeria heeft rebellen in de olierijke Nigerdelta 12 miljoen dollar betaald om te zorgen dat ze de infrastructuur van het bedrijf niet aanvallen. Dat heeft de directeur van het oliebedrijf, Abubakar Yar`Adua, gezegd voor een commissie van het parlement. ”We hebben 12 miljoen dollar betaald omdat we 81 miljoen dollar [aan olie] verloren [door sabotage van rebellen]”, zei Yar`Adua. Later zei hij dat hij verkeerd was begrepen en dat er geen geld was betaald. De verklaring maakte deel uit van een parlementair onderzoek naar corruptie in de oliesector. De voornaamste militie in de Nigerdelta, de MEND, heeft in een reactie verklaard niets met de deal te maken te hebben. ”Om te bewijzen dat we geen akkoord hebben gesloten, zullen grote pijpleidingen de komende dertig dagen worden vernietigd”, aldus MEND.