Lome voetballers winnen

België (olymp.)0Nederland (olymp.)1

Ruststand 0-0. 85. Makaay 0-1. Scheidsrechter: Wouters (Bel). Toeschouwers: 6.958.

Foppe de Haan wist in 2004 niet wat hij zag toen hij voor het eerst met de Nederlandse jeugdinternationals op het trainingsveld stond. De voetballers van Jong Oranje waren bezig met een vorm van vermaak in plaats van een training om beter van te worden, stelde de bondscoach. Als een hopman rekende De Haan af met de verwendheid en leidde de jeugdploeg twee keer naar de Europese titel (2006 en 2007) en naar de Olympische Spelen van volgende maand.

Maar gisteren in Genk leek de ongeïnteresseerde houding voor even terug in het olympisch elftal. De ploeg won door een laat doelpunt van Roy Makaay van België (1-0), maar de manier waarop gaf te denken. Het lome en door herstel van blessures uitgedunde elftal wist in de eerste helft slechts één keer in het vijandelijke strafschopgebied te komen. Na een half uur verprutste Gerald Sibon de bal op de achterlijn, waarna een discussie volgde met Makaay. Tussen de twee spitsen – net als verdediger Kew Jaliens dispensatiespeler in de ploeg van spelers tot 23 jaar – is vooralsnog niets van chemie te ontdekken.

Het olympisch elftal mocht zich gelukkig prijzen dat het aardig spelende België slordig omging met de mogelijkheden. AZ-aanvaller Moussa Dembele schoot van enkele meters over het doel, Ajacied Jan Vertonghen mikte uit een vrije trap op de paal en een gericht schot van Marouane Fellaini werd gekeerd door doelman Piet Velthuizen. „Onze zuiderburen speelden veel beter en geavanceerder dan wij”, zei De Haan na afloop. „Ze voetbalden op de manier zoals ik wil spelen, maar waar wij nog niet aan toe zijn.”

In de tweede helft zag De Haan licht herstel, met invallers als Ryan Babel en Royston Drenthe, spelers die in China naar een basisplaats kunnen uitzien. Het tweetal behoorde tot de kern van de ploeg die vorig jaar in eigen land de Europese titel prolongeerde. Drenthe verhuisde op basis van zijn optreden bij het jeugdtoernooi van Feyenoord naar Real Madrid, Babel verdiende er mede zijn transfer van Ajax naar Liverpool mee. Beiden zijn onvoorspelbaar, zoals ook Makaay dat is. De aanvaller van Feyenoord toonde gisteren zijn klasse, toen hij vijf minuten voor tijd een steekpass van Jonathan De Guzman verzilverde.

„Een onterechte overwinning”, concludeerde De Haan. „Ik werd er niet vrolijk van, maar ook niet bedroefd. We hebben arbeid geleverd, maar het was lang niet goed genoeg. Te veel jongens stonden alleen te kijken en speelden te weinig mee. Jaliens leek de eerste helft wel een wegwijzer, terwijl hij met een stap terug zelf aanspeelbaar had kunnen zijn. De jongens hadden meer met zichzelf bezig moeten zijn in zo’n wedstrijd. Dat is niet erg, want dit zijn duels om van te leren. Het was een fantastische wedstrijd voor een coach die aanknopingspunten zoekt. Hier kun je iets mee.”

Toch strookte de aanblik van het olympisch elftal in Belgisch-Limburg niet met de eigen verwachtingen. De Haan, Sibon en ook olympisch ambassadeur en middenvelder Kees Luijckx spraken uit voor een medaille te gaan bij de olympische rentree van de Nederlandse voetballers, die voor het laatst in 1952 deelnamen. Met nog twee vriendschappelijke wedstrijden te gaan – in Hongkong wordt om de ING Cup gespeeld tegen Kameroen en Ivoorkust – zat er opmerkelijk weinig lijn in het spel van Nederland. Eerder opereerde de ploeg ook bij een vierlandentoernooi in Zweden niet naar volle tevredenheid van De Haan.

„Ik zie dit nog wel goed komen. Dit past mij wel”, zei de bondscoach. Zijn definitieve elftal beleeft een dag voor de olympische openingsceremonie in Peking zijn vuurdoop. Dan treft de ploeg in Tianjin in de eerste groepswedstrijd meteen Nigeria, de olympisch kampioen van 1996.

    • Michiel Dekker