Langs de Wolga (1): Nasji-zomerkamp

    Sinds enkele dagen reis ik langs de Wolga, om het hart van Rusland te bezoeken. In een kleine drie weken tijd hoop ik via Tver, Rybinsk, Jaroslavl, Nizjni-Novgorod, Kazan en Volgograd naar Astrachan aan de Kaspische Zee te trekken, per auto en per boot. Startpunt was het schitterende Seligermeer, bij het Nilova-Poestynklooster, waar

 

 

seliger.jpgSinds enkele dagen reis ik langs de Wolga, om het hart van Rusland te bezoeken. In een kleine drie weken tijd hoop ik via Tver, Rybinsk, Jaroslavl, Nizjni-Novgorod, Kazan en Volgograd naar Astrachan aan de Kaspische Zee te trekken, per auto en per boot. Startpunt was het schitterende Seligermeer, bij het Nilova-Poestynklooster, waar de pro- Kremlinjeugdbeweging Nasji haar jaarlijkse zomerkamp hield.

 

In het mooi gerestaureerde klooster, een paar kilometer buiten het troosteloze stadje Ostasjkov, liepen enkele honderden gelovigen rond. Zodra ze een hoge geestelijke zagen, renden ze meteen op hem af om op hun knieën te vallen en hem de hand te kussen.russia010.jpg

 

En nog geen honderd meter verderop voltrok het volle, moderne leven zich op een landtong waar 5.000 uitverkoren Nasji-jongeren bijeen waren om zich in een groot netwerkkamp voor te bereiden op hun actieve deelname aan de modernisering van Rusland.

russia012.jpgNa enig aandringen, mochten we het zwaarbeveiligde terrein op om gesprekken met de Nasji-jeugd te voeren, die vooral bleek te bestaan uit goedopgeleide, uiterst serieuze en aardige jongens en meisjes van begin twintig. Allen hadden ze het doel om van Rusland een modern land te maken. En dan in de hoedanigheid van zakenman, ambtenaar of politicus, want dat waren de beroepen die velen nastreven.

Iedereen die ik sprak had grootse toekomstplannen. Rusland moet onder hun leiding een normaal, beschaafd en democratisch land worden. Ook komt er dankzij hun inspanningen binnenkort een einde aan de endemische corruptie, die zowel door Poetin als Medvedev regelmatig de grootste bedreiging voor de modernisering van Rusland wordt genoemd. ,,Corruptie bestaat in Rusland inderdaad al eeuwen”, zei een jongen. ,,Maar wij doen er niet aan mee en dan is het gauw afgelopen met die steekpenningen.”

Overal in het kamp werd Poetin gehuldigd . Er was zelfs een ontspanningshoekje voor Poetinfanaten, waar je zijn geschriften kon lezen met uitzicht op het meer. Ook hier werd alom erkend dat Rusland maar één leider heeft en dat is de huidige premier.

 

russia005.jpgIn diverse subkampjes was een schaduwregering actief, die wilde leren hoe je een groot en ingewikkeld land als Rusland moet besturen. Kremlinpartij Verenigd Rusland heeft de Nasji-jeugd in ieder geval al een vette worst voorgehouden: bij de parlementsverkiezingen over vier jaar zal twintig procent van haar Doemazetels door Nasji’s worden bezet. Nee, aan de Nasji’s zal het niet liggen. Samen met hun grote leider en lichtend voorbeeld Vladimir Poetin kunnen ze de hele wereld aan. (Foto’s Oleg Klimov)