‘Karadzic heeft recht op eigen verdediging’

Radovan Karadzic, president van Republika Srpska, in 1993 achter een etnische kaart van Bosnië. Foto AFP Radovan Karadzic, Bosnian Serb warlord and leader of the Serb-run part of Bosnia during the 1992-1995 war, explains 16 January 1993 to journalists an ethnic map of Bosnia-Hercegovina at his headquarters in Pale. Karadzic has been indicted by the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) in The Hague for war crimes and genocide committed during Bosnia's war. He remains at large, and is believed to be hiding in the Bosnian Serb entity, known officially as Republika Srpska (RS). AFP PHOTO ANJA NIEDRINGHAUS AFP

Het Joegoslavië-tribunaal bevestigt dat de van oorlogsmisdaden verdachte Radovan Karadzic in principe het recht heeft zichzelf te verdedigen. Ook overweegt het hof de in 2000 voor het laatst gewijzigde aanklacht tegen hem te vernieuwen.

„In principe heeft hij het recht om zichzelf te verdedigen”, verklaarde woordvoerster Nerma Jelesic vandaag in de International Herald Tribune. Gisteren kondigde Karadzic’ advocaat Svetozar Vujacic aan dat Karadzic geen gebruik zal maken van een advocaat wanneer hij terechtstaat voor het VN-hof.

Karadzic, die maandagavond in Belgrado werd gearresteerd, volgt het voorbeeld van de voormalige Servische leider Slobodan Milosevic, die in 2006 overleed, en van de extreemnationalistische politicus Vojislav Seselj, die nog steeds terechtstaat voor het VN-hof. Milosevic en Seselj grepen hun eigen verdediging aan voor felle aanvallen op het tribunaal. Pogingen van aanklagers en rechters om Milosevic en Seselj te verplichten een advocaat ter hand te nemen mislukten steeds en leidden slechts tot vertraging van het proces. Seselj ging in 2006 in hongerstaking om zijn eis van een eigen verdediging kracht bij te zetten.

Karadzic „zal zich voor het hof verdedigen precies zoals Vojislav Seselj zo meesterlijk heeft gedaan”, verklaarde zijn advocaat gisteren. Seselj, die nog terechtstaat voor het VN-hof, heeft rechters, aanklagers en getuigen herhaaldelijk beledigd en schuwt nationalistische retoriek niet. Karadzic is volgens zijn advocaat „trots dat hij de Serviërs heeft beschermd tegen afslachting door moslims en Kroaten”.

Volgens Servische media bekijkt het VN-tribunaal of de aanklacht tegen Karadzic, die oorspronkelijk stamt uit 1995, moet worden herzien. De laatste herziening vond plaats in 2000. Momenteel omvat de aanklacht elf beschuldigingen, waaronder genocide en misdaden tegen de menselijkheid tijdens de Bosnische oorlog (1992-1995).

In Belgrado protesteerden gisteren voor de tweede opeenvolgende avond honderden aanhangers van Karadzic met geweld tegen diens arrestatie. Opnieuw vonden botsingen plaats met de politie.

Ondertussen wordt in Servische media aanhoudend gespeculeerd over de precieze aanhoudingsdatum van Karadzic. In enkele kranten komen mensen aan het woord dat Karadzic vrijdag al werd opgepakt in een bus in Belgrado. Dit werd maandag ook beweerd door Karadzic’ advocaat.

Ook bestaat onduidelijkheid over de door Karadzic gebruikte valse identiteit. Zijn valse naam, Dragan Dabic, zou volgens Servische regeringskringen afkomstig zijn van een in 1993 in Bosnië overleden Servische strijder. In Bosnië wordt bericht dat Dabic een burger was die door Karadzic’ eigen troepen werd gedood tijdens het beleg van Sarajevo.

Aanklagers gaan ervan uit dat Karadzic dit weekeinde of begin volgende week wordt uitgeleverd aan het VN-tribunaal.