Internet Weblog van de dag

Illustr. Ruben L. Oppenheimer Oppenheimer, Ruben L.

Halalhypotheek geen succes. Op weblog Geld schrijft Aertjan Grotenhuis over de tevergeefse introductie van de halalhypotheek: „Een hypotheek volgens de islamitische leer komt in Nederland niet van de grond. Dat heeft Bilaa Riba Islamic Finance bekendgemaakt. In een zogenoemde halalhypotheek heeft de voor moslims verboden rente de gedaante van een winstopslag. De Belastingdienst wil dat bedrag niet aanmerken als aftrekbare hypotheekrente voor de inkomstenbelasting. Daarmee verdwijnt de aantrekkelijkheid van de hypotheek voor de islamitische huiseigenaren. Die zijn nu aangewezen op een gewone hypotheek, die overigens goedkoper dan een halalhypotheek zou zijn geworden. Volgens vele imams is het betalen van rente onder deze overmachtsituatie toch aanvaardbaar.

Bilaa-Riba Islamic Finance opende drie jaar geleden haar website met de woorden: „Eindelijk is het zover en is Bilaa-Riba Islamic Finance B.V. de éérste financiële instelling in Nederland die geheel volgens de regels van de Shariah werkt.” Zij startte tal van initiatieven waarvan alleen het islamitisch beleggen van de grond is gekomen. Enkele honderden beleggers zijn met Bilaa Riba in zee gegaan. Het beleggingsfonds stopt per vandaag met de activiteiten. De beleggers krijgen hun inleg met eventuele winst terug.

Lees meer over financiële zaken op nrc.nl/geld