Hij sjort aan een kamerscherm voor wat privacy

Zeven jaar ben ik nu alweer terug in de hoofdstad aan de zee, en wat doe ik ermee? Weinig. Ik zwem niet in de zee, ik lig er niet graag naast, en op de dagen dat de rest van het land urenlange files trotseert om de kust te bereiken, blijf ik er juist ver vandaan: dan vind ik het te druk.

Ik ben, kortom, een typisch Haagse snob geworden.

Dat moet veranderen, vind ik, en besluit tot een ochtendje Scheveningen.

Het is er erg druk.

Eén van de attracties hier ken ik: met mijn schoolvriendin B. boekte ik onlangs een verwenarrangement in het enorme saunacomplex dat de plaats van het vroegere golfslagbad heeft ingenomen. Vroeger hadden we hier verjaardagspartijtjes; het buitenbad is er nog steeds. De entreeprijs van de huidige ‘oase van rust aan de kust’ is fors, maar we vonden dat we dit nu weleens een keer verdiend hadden.

Het saunacomplex bleek te complex voor ons. Door een klein parkeerprobleempje misten we het eerste kwartier van onze totale lichaamsmassage. We liepen steeds op plekken waar we niet mochten lopen. Het lockersysteem moest ons worden uitgelegd door superieur glimlachende vaste bezoekers. En we bleken allebei, tot onze eigen gêne, nogal nerveus te worden van het gemengde aspect van het hele gebeuren. Na tien minuten heet en koud kleedden we ons weer aan, rijp voor een kop koffie, maar die werd alleen aan mensen in badjas geschonken.

Nu valt mijn oog op een briefje in de ruit van een winkeltje met wierook en yogaboeken: ‘Laat uw handpalm lezen’. Spannend! En daarbinnen is het rustig en koel. Ik boek twintig minuten.

Een gezellig bolle meneer schudt me de hand en gaat me voor naar een tafeltje met twee stoelen. Hij sjort aan een kamerscherm voor wat privacy. „Als klein jongetje heb ik zes jaar in Tibet geleefd, bij de monniken”, zegt hij. „Toen kwam ik naar Nederland, en daar deed ik alles volgens het boekje: ik volgde een opleiding, ging trouwen, maakte kindjes en ging weer scheiden. Nu help ik mensen. Sluit eerst maar eens uw ogen.”

Dat doe ik. Hij legt twee warme handpalmen tegen mijn slapen. Daarna complimenteert hij mij met mijn sterke linkerduim, en voorspelt hij mij grote voorspoed in de liefde en in mijn carrière. Voor één euro per minuut.

Aaf heeft tot 11 augustus vakantie.

Lees de columns van Sandra op nrcnext.nl/sandra

    • Sandra Heerma van Voss