Gentest voor pijn bij cholesterolpil

rotterdam, 24 juli. Met een genetische test is te bepalen wie een grote kans loopt om spierklachten te krijgen van statines. Britse medici schreven dat gisteren in een onlinepublicatie van het wetenschappelijke tijdschrift The New England Journal of Medicine. Statines zijn cholesterolverlagers. Zij horen tot de meest geslikte medicijnen. In zeldzame gevallen krijgen mensen er spierklachten van. De Britten vonden een algemeen voorkomende genvariant die tot 17 keer zoveel kans geeft op spierpijn en -slapte, bij mensen die deze variant zowel van hun vader als van hun moeder geërfd hebben. Omdat de variant zoveel voorkomt kan het lonen om daarop te testen als mensen met statines beginnen. Vooral als ook de zeer zeldzame, gevaarlijke spierafbraak die soms als bijwerking van statines voorkomt, óók met dat gen zou samenhangen. Dat moet nog uitgezocht worden.