Frans en Joke met een enorme varaan op schoot

Het was aanpoten op de – door de zomervakantie half verlaten – journalistieke redacties deze week. Het nieuws over de arrestatie van Radovan Karadzic kwam maandagavond vlak voor half twaalf binnen. Te laat voor de meeste kranten, zo bleek de volgende ochtend, maar blijkbaar ook voor de weekbladen. Alleen Elsevier (4,50 euro) heeft er een kort stuk aan gewijd. Het blad ziet de arrestatie van Karadzic vooral als herkansing voor het Joegoslavië-tribunaal. Dat kan nu eindelijk vaststellen wie politiek verantwoordelijk was voor Srebenica.

Verder een artikel over jongeren en alcohol. Dat begint met een lange anekdote van een groepje ‘indrinkers’ van wie er één met alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belandt. Tijd en plaats van de handeling worden niet genoemd, maar ‘het incident maakte grote indruk op iedereen die ervan hoorde’. Want ‘noch de kinderen, noch de ouders wisten dat alcoholgebruik levensgevaarlijk kan zijn’, aldus Elsevier. Dat het drankgebruik onder jongeren al jaren stabiliseert, of zelfs afneemt, is volgens het tijdschrift ‘nog geen reden om te juichen’.

Ook aandacht voor jongeren in Vrij Nederland (3,95 euro). Sinds mei dit jaar moeten minderjarige veroordeelden verplicht DNA afstaan, dat voor altijd wordt opgeslagen in een databank van het Nederlands Forensisch Instituut. Zelfs als ze alleen zijn veroordeeld voor een kleine taakstraf. VN maakt een rondgang langs verontruste betrokkenen, van advocaten en het comité Defence for Children tot jonge Iwan (één veroordeling, taakstraf). Zijn moeder: „Stel, Iwan gooit een leeg blikje in de prullenbak bij de bank waar hij volkomen legaal zijn geld haalt. Even later vindt er een overval plaats. Bij wie komt de politie dan als eerste aan de deur?”

Ook in VN: het reptiel is de nieuwe hond. In 81.000 Nederlandse huishoudens kruipen tegenwoordig slangen, schildpadden en hagedissen rond. Dat is vooral een gevolg van de economische welvaart. ‘Dan wil je geen Volkswagen maar een Hummer, geen cavia maar een exoot’. En ze zijn modieus: ‘Net als een mobieltje kun je ook een reptiel in de gekste kleuren kopen’. Op de foto’s bij het stuk zien we onder meer Frans en Joke Tielen, die een enorme varaan op schoot hebben gehesen. „Alba is zó lief. Ik kan haar handje gewoon vastpakken.”

HP/De Tijd (3,60 euro) houdt het voorlopig nog wel op honden. Want: de pitbull mag weer. Onder druk van een klein groepje liefhebbers trekt minister Verburg het verbod op de honden na vijftien jaar in. Onterecht, zo bepleiten de auteurs van het stuk. ‘Het is een mythe dat alle honden gelijk zijn. (...) Het onderscheid tussen bijtincidenten en dodelijke aanvallen is jarenlang verdoezeld door de mantra: minipoedels bijten ook.’

Het coverartikel is gewijd aan de bestseller Eten, bidden, beminnen. ‘Dames’ van over de hele wereld vallen voor dit boek over de spirituele zoektocht van schrijfster Elizabeth Gilbert. Van Oprah tot alle deelnemers van het tv-programma Ranking the Stars. De filmrechten zijn verkocht. Aan Brad Pitt, terwijl ook Nada van Nie en Sunny Bergman het willen verfilmen. HP verklaart de gekte en plaatst wat kritische kanttekeningen. ‘Uiteindelijk vindt ze de ware liefde, jak!’

    • Janna Laeven