Film van de dag

Nathalie Baye en Daniel Duval in Si je t’aime, prends garde à toi (Jeanne Labrune, 1998). Si je t'aime, prends garde a toi de Jeanne Labrune avec Nathalie Baye et Daniel Duval 1998 foto: Rue des archives / HH Rue des Archives/RDA/Hollandse Hoogte

Si je t’aime, prends garde à toi. Semi-autobiografische film over een amour fou tussen een succesvolle schrijfster van middelbare leeftijd en een brute macho die ze in de trein heeft ontmoet. Regisseuse maakte eerder een hedendaagse versie van François Truffauts Jules et Jim. Hoofdrol is voor Nathalie Baye, die in de jaren-70 weer veelvuldig met Truffaut samenwerkte. Jeanne Labrune onderzoekt in haar als psychologische thriller vertelde film niet alleen de klassieke man-vrouwverhoudingen en verslavende liefdes, maar ook hoe klassenverschillen en racisme (er is ergens een hint dat de man oorspronkelijk uit Noord-Afrika afkomstig is) relaties kunnen maken en breken. Geen van beiden is helemaal oprecht. Het beeld van de liefde dat de film oproept is niet vrolijk. Wel eerlijk. Misschien.(Jeanne Labrune, 1998). TV5, 21.00-23.00u.

Dana Linssen

    • Dana Linssen