Eerder al misstap Vroemen

Steepleloper Simon Vroemen heeft zichzelf bij de EK in 2006 een infuus toegediend. Dat is in strijd met het dopingreglement. Vroemen zegt door het infuus zo ziek te zijn geworden, dat hij zich moest terugtrekken voor de finale op zijn onderdeel. De atleet meldt vandaag in De Telegraaf dat hij met toestemming van de atletiekunie (KNAU) naar buiten bracht dat hij een voedselvergiftiging had opgelopen. De KNAU ontkent dat: „Tijdens de persbijeenkomst heeft Vroemen destijds op eigen gezag een verklaring afgelegd, waarin hij ook het gebruik van doping stellig heeft ontkend. Wij hadden geen reden daaraan te twijfelen.”

De KNAU zegt pas vijf maanden na het incident vertrouwelijke informatie van Vroemen te hebben ontvangen waaruit kon worden opgemaakt dat hij buiten de ploegleiding om gebruik zou hebben gemaakt van een glucose-infuus. Met de wetenschap dat de atleet inmiddels was gestopt, besloot de KNAU geen verder onderzoek te verrichten.

Dit seizoen maakte Vroemen echter zijn rentree. Op 11 juni werd hij positief bevonden. Dat was voor de atletiekunie reden om het voorval bij de EK alsnog te rapporteren. (ANP)