Bush: Wall Street werd dronken en nu rest de kater

Beeld uit het filmpje

Dronken geworden en nu opgezadeld met een enorme kater. Dat is wat Wall Street momenteel meemaakt volgens de Amerikaanse president George W. Bush.

Bush sprak tijdens een bijeenkomst in Houston waar geld werd opgehaald voor Pete Olson, een partijgenoot van Bush. De aanwezigen was gevraagd hun camera’s uit te zetten. Een van hen filmde stiekem toch de speech met een mobiele telefoon en zette het resultaat op internet.

In zijn toespraak zegt Bush: „Er is geen twijfel. Wall Street is dronken geworden en heeft nu een kater. De vraag is hoe lang het zal duren voor het weer nuchter is en niet meer extravagante financiële instrumenten gaat gebruiken.” Bush, die met de opmerking de lachers op zijn hand had, refereerde aan de kredietcrisis die de markten al een jaar in haar greep heeft en zorgt voor grote onrust op de financiële markten. De crisis brak uit toen veel Amerikanen niet meer konden voldoen aan hun hypotheekaflossingen. Deze hypotheken waren door banken inmiddels verpakt in ingewikkelde en risicovolle financiële producten en doorverkocht aan banken en verzekeraars wereldwijd.

De opmerking van Bush is opmerkelijk. De president zei vorige week nog dat het bancaire systeem in de VS „in moeilijkheden” verkeerde, maar dat hij geloofde dat het systeem in de basis prima in orde was.

De aanwezigen bij de toespraak in Houston schaterden ook toen Bush het had over de Amerikaanse huizenmarkt, een markt in crisis. De huizenprijzen dalen en veel Amerikanen komen daardoor in financiële problemen. „Er is geen probleem met de huizenmarkt in Houston. En klaarblijkelijk ook niet in Dallas want Laura [de echtgenote van Bush, red.] probeert daar momenteel een huis te kopen.” Bush’ termijn in het Witte Huis loopt in januari af.

Bekijk de video met Bush via nrc.nl/economie