Brussel: Porsche mag VW overnemen

Autofabrikant Porsche mag branchegenoot Volkswagen overnemen. Dat heeft de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, gisteren bekendgemaakt.

Porsche is nu al de grootste aandeelhouder van Volkswagen, met 30 procent van de aandelen. Het bedrijf wil meer aandelen verwerven zodat het de controle verkrijgt over Volkswagen.

De Europese Commissie ziet daar geen bezwaren tegen, omdat de twee fabrikanten actief zijn in verschillende segmenten van de markt. Porsche maakt sportwagens en SUV’s, terwijl Volkswagen allerlei personenauto’s en bedrijfswagens produceert. Er blijven voor Porsche genoeg concurrenten over met een aanzienlijk aandeel van de markt, aldus de Europese Commissie.

De Europese Commissie zegt ook te hebben onderzocht of de overname negatieve gevolgen zou kunnen hebben voor de werking van de markt voor de productie en levering van reserve-onderdelen. Maar zij is tot het oordeel gekomen dat dat niet het geval is.

In de verklaring van de Commissie wordt niet gesproken over de zogeheten Volkswagenwet. Die Duitse wet bepaalt dat voor belangrijke beslissingen over het bedrijf 80 procent van de stemmen nodig is plus één, én dat geen aandeelhouder, hoe groot ook, meer dan 20 procent van het stemrecht mag uitoefenen. Vorig jaar veroordeelde het Europese Hof van Justitie de wet, omdat die het mogelijk maakt dat de overheid controle uitoefent over het bedrijf met een minderheid van de aandelen. De Duitse aanpassing van de wet gaat de Commissie niet ver genoeg.