Bob de Bouwer redt het klimaat

Bob en zijn maatjes in de musical ‘Bob de Bouwer Live!’

Niet alleen Barack Obama is op wereldtournee, maar ook de bedenker van diens slogan. Bob de Bouwer: „Can we fix it! Yes we can!” De tv-bouwvakker uit de animatieserie is nu ook te bewonderen in de musical Bob de Bouwer Live!.

De meer dan duizend Nederlandse kinderen die dinsdagmiddag naar de première in het Haagse World Forum kwamen, schreeuwen de slogan mee in de Nederlandse vertaling: „Kunnen wij het maken? Nou en of!” Vanaf de herkenningstune zit de stemming er goed in bij de kinderen, die door Bob steeds worden aangespoord om mee te zwaaien, of om zijn windmolens aan te blazen.

Samuel (5) vindt het eerst een beetje spannend. De toon van Bob en zijn maatjes is onverwoestbaar opgeruimd, maar wel luid versterkt. Dus vraagt hij steeds: „Waarom zijn ze boos, pap? Waarom schreeuwen ze zo?” Zijn zusje Anna Johanna (3) ziet nog bleker dan haar broer wanneer de mannetjes uit de televisie levensgroot op het podium verschijnen. Als ze op schoot mag, gaat het beter.

Bob, diens vrouw, boer Nijhoff, de burgemeester en de clowneske vogelverschrikker Spud worden gespeeld door Britse acteurs met goed gelijkende poppenpakken aan. Maar het ware wonder bestaat uit de antropomorfe bouwmachines die over het podium zoemen, waaronder een gele graafmachine en een schattige oranje betonmolentje (Anna Johanna: „Dat is een meisje. Toch?”). Alles kan echt rijden en met de oogjes bewegen.

De bouwdrukte uit de serie wordt op het podium niet nagestreefd. De makers kozen voor een statische presentatie. Het decor bestaat uit beschilderde doeken, waartussen de bewegingsruimte beperkt is. De spelers zijn Brits, hun stemmen zijn in het Nederlands nagesynchroniseerd op een geluidsband die meeloopt. Knap dat de acteurs de band in een vreemde taal met hun spel kunnen volgen. Zeker gezien het feit dat ze eerder in de toer hetzelfde kunstje deden met een Duitse band. Dit maakt wel dat het met veel handgebaren ondersteunde spel krukkig overkomt.

Kent de serie al nauwelijks intrige – vaak is een ras naderende datum van oplevering het enige probleem – de musical bevat helemaal geen drama. Voor het verhaal werd geput uit de reeks over de ecologische stad in de Zonnebloemvallei. Bob en zijn maatjes bouwen een eco-centrum en een windmolenpark. Uitgebreid legt Bob uit wat recycling is. Kortom, allerlei thema’s die goed aansluiten bij de belevingswereld en woordenschat van het kleuterpubliek. De milieu-boodschap mondt uit in de lofzang Go Recycling, op wijze van Greased Lighting. Ook de andere liedjes zijn gevat in standaard rock ‘n’ roll schema’s.

Na de pauze is de concentratiespanne van Samuel en Anna Johanna verdampt. De toneel-Bob krijgt geduchte concurrentie van de aangeschafte Bob-merchandise. Als betoverd spelen ze met een elektrisch Bob-molentje met gekleurde lichtjes.

    • Wilfred Takken