Bloemendaal wil stranden drugsvrij

Justitie en de gemeente Bloemendaal willen een einde maken aan de gedoogcultuur rond drugs tijdens dansfeesten op het Bloemendaalse strand. De ‘beachparties’, die wekelijks tienduizenden bezoekers trekken, moeten zo snel mogelijk voldoen aan de criteria van het zerotolerancebeleid dat justitie in de regio Haarlem sinds twee jaar ook hanteert voor dancefeesten als Awakening en Mysteryland.

Een toename van het aantal met drugs en alcohol samenhangende incidenten is volgens justitie de aanleiding voor aanscherping van het beleid. „We maken ons ongerust over de gezondheid van de bezoekers”, aldus een woordvoerder.

De ambulancedienst moest deze zomer 35 keer uitrukken. Dat is vaker dan vorig jaar tijdens het hele seizoen. De helft van de ritten betrof comateuze slachtoffers van de drug ghb, de zogenaamde ‘rape drug’. De reddingsbrigade op het strand bij Bloemendaal richt komend weekeinde een veldhospitaal in met twintig bedden en minstens zo veel hulpverleners.

De strandfeesten trekken bezoekers uit het hele land voor internationaal bekende dj’s als Moby. De gedoogcultuur heeft ertoe geleid dat het gebruik van harddrugs er „even normaal is als een biertje”, aldus een politieagent ter plaatse.

De Bloemendaalse burgemeester Wim de Gelder wil zerotolerancebeleid invoeren, waarbij de horeca alleen besloten feesten mag organiseren. Dan kunnen er strengere eisen worden gesteld aan het toegangsbeleid. De burgemeester en het Openbaar Ministerie overleggen nog over extra inzet van politie om dat mogelijk te maken.

Strandfeesten: pagina 3

    • Leonie van Nierop
    • Jos Verlaan