Behalve zondag een dagje extra vrij

De beste eieren komen in de automaat terecht. De rest is voor de export naar Duitsland. Foto Floren van Olden Bennekom 18-7-2008 Een pluimveehouder heeft een automaat neergezet om eieren zonder tussenkomst van de supermarkten voor 1 euro aan de man te brengen. serie automaten Foto Floren van Olden Olden, Floren van

Vanaf een afstand lijkt het net of er een Febo-automaat in een tuinhuisje langs de plattelandsweg Dijkgraaf 1 bij Bennekom staat. Maar achter het glas liggen kakelverse eieren in plaats van vette kroketten.

Wat brengt een boerin ertoe om een eierautomaat te kopen?

Zeker veertig dozen eieren per dag verkoopt pluimveehouder Hetty van Steenbergen (42) voor 1 euro per doos in de automaat. Dat is een stuk goedkoper dan in de supermarkt. Doordat er geen supermarkt tussen zit, houdt ze er „iets” aan over. Maar het is geen „belangrijk deel” van haar omzet.

Vroeger verkochten haar ouders, die bij haar in huis wonen, ‘aan huis’. Maar die hebben daar geen zin meer in. Ze zijn in de 70. Om van hun pensioen te genieten, gaan ze vaak op reis.

Daarom moest Van Steenbergen zelf de mensen aan de deur helpen. Dat werd haar te veel omdat ze behalve haar bedrijf ook een druk huishouden heeft. Van Steenbergen heeft vier opgroeiende kinderen in de leeftijd van 11 tot 19 jaar.

Nee, ze was vooral toe aan rust, zegt Van Steenbergen. Daarom heeft ze een eierautomaat gekocht. Door de automaat heeft ze nu behalve zondag ook dinsdag vrij, omdat de klanten niet meer aan de deur komen om eieren te kopen.

Op het pluimveebedrijf dat ze samen met haar man Anton heeft, lopen 40.000 scharrelkippen. 80 procent daarvan zijn zogenaamde topleggers. Die leggen iedere dag een ei. In totaal 36.000 eieren per dag. Het grootse gedeelte daarvan gaat naar buurland Duitsland. De oosterburen, zo zegt ze, hebben een tekort aan eieren.

Maar met de beste eieren vult ze tweemaal per dag de gekoelde vakjes van de automaat. Op een ‘display’ toetst de klant het nummer in van het gewenste vakje. De koper heeft de keuze uit hokjes met 1 of 2 dozen eieren. Na inworp van 1 euro, springt het deurtje open. Als de klant alleen munten van 2 euro heeft, is de automaat sinds kort ook voorzien van een muntwisselautomaat.

Om klanten uit de wind en regen te houden, hebben haar man en oudste zoon een tuinhuisje om de automaat heen getimmerd. Daarin hangt een korte beschrijving hoe de automaat werkt omdat sommige mensen niet meteen „snapten hoe het moet”. Sindsdien redden de mensen zich wel. Maar mensen, breng het lege doosje „alsjeblieft” terug, zegt ze.

    • Klaas Fleischmann