Bashir bezoekt Darfur

President Omar al-Bashir van Soedan is gisteren begonnen aan een meerdaags bezoek aan Darfur, zijn eerste bezoek aan de west-Soedanese provincie sinds de hoofdaanklager van het Internationale Strafhof bekendmaakte Bashir te willen vervolgen voor onder meer genocide aldaar. Het bezoek lijkt bedoeld als signaal dat de president het Strafhof trotseert.

Terwijl Bashir danste op een tafel op een podium schreeuwden duizenden zorgvuldig uitgekozen Soedanezen „Nee! Nee! tegen de aanklager”, een verwijzing naar hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo. Ocampo diende vorige week tien aanklachten in tegen Bashir die hij aanwijst als de aanstichter van genocide in Darfur.

Tegelijk met Bashirs bezoek aan Darfur vroeg de Soedanese regering internationale deskundigen te beoordelen of rechtszaken over oorlogsmisdaden in Darfur in Soedan zelf gehouden kunnen worden.

De Soedanese president vestigt zijn hoop op Afrikaanse partnerlanden maar vooral op China en Rusland om de VN-Veiligheidsraad zo ver te krijgen een eventueel arrestatiebevel tegen hem te vertragen. Bashir kondigde de vrijlating aan van meer dan tachtig rebellen die in mei een mislukte aanval op hem deden in de hoofdstad Khartoum. Daarnaast bezocht Bashir slachtoffers van het geweld in Darfur, onder wie leden van stammen die hij volgens Ocampo wil uitroeien. (AP)