Amsterdams college voltallig op vakantie

Amsterdam moet het tot en met maandag stellen zonder bestuur. De burgemeester én de zes wethouders van Amsterdam zijn tegelijkertijd op vakantie. Het locoburgemeesterschap is deze week in handen van VVD-fractievoorzitter Eric van der Burg.

De VVD is niet vertegenwoordigd in het Amsterdamse college. De Gemeentewet schrijft echter voor dat, als het voltallige college afwezig is, het langstzittende gemeenteraadslid de taken van de burgemeester waarneemt. Van der Burg is het op twee na langstzittende raadslid, maar de nummer één en twee lieten het om verschillende redenen afweten.

In Het Parool zegt Van der Burg ervan uit te gaan dat hij niets hoeft te doen. „Ik heb alleen de bevoegdheden van de burgemeester, ik hoef geen linten door te knippen of vergaderingen te bezoeken.” Maar wanneer er veiligheidsproblemen of calamiteiten zijn, of als er bijvoorbeeld een noodbevel moet worden getekend, is de oppositieleider daarvoor verantwoordelijk.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten noemt de situatie in Amsterdam „uitzonderlijk”. In kleine gemeenten gebeurt het nog wel eens dat het hele college afwezig is, bij grote steden vrijwel nooit.

Sommige politici reageren verontwaardigd. D66-leider Alexander Pechtold, vanochtend in dagblad Metro: „Wat nou als er een Bijlmerramp gebeurt, of een ernstige moord?”

Mocht er een ramp gebeuren, dan is burgemeester Cohen binnen een dag in Amsterdam, zo verzekert de gemeente.