Akkoord postkantoren afgewezen

Werknemers van de postkantoren hebben het sociaal plan dat TNT Post en ING Bank met de vakbonden hadden opgesteld, afgekeurd. Het sociaal plan moet gaan gelden voor alle medewerkers van de 250 zelfstandige postkantoren die hun deuren de komende jaren sluiten.

Het principeakkoord is op financieel vlak te onduidelijk, vinden de vakbondsleden die hun stem over het akkoord mochten uitbrengen. Leden van onder meer vakbonden AbvaKabo FNV en CNV Publieke Zaak konden hun mening kwijt over het opgestelde sociaal plan.

Volgens AbvaKabo-onderhandelaar Anneke Stevens vonden vooral oudere werknemers het niet inzichtelijk hoeveel geld overblijft als zij hun baan verliezen. „Ze vinden het akkoord een te complex geheel geworden, waarin onduidelijk is in hoeverre het geld dat zij krijgen ook voldoende aanvulling is voor uitkering of pensioen.”

Ook vonden werknemers de keuzemogelijkheden na hun ontslag niet ruim genoeg. Er zijn verschillende doelgroepen en leeftijdsgroepen in het plan opgesteld, maar per groep is er maar één optie. Werknemers willen liever een keuze: vrijwillig vertrekken met een goede premie óf deelnemen aan het begeleidingstraject naar een nieuwe baan.

Vakbonden en de twee werkgevers sloten het principeakkoord op 3 juli. Toen hadden de bonden het plan met een positief advies aan hun leden voorgelegd. De bonden moeten het negatieve commentaar van hun leden proberen te integreren in het nieuwe plan; in september begint een volgende overlegronde met TNT en ING Bank, die ieder voor de helft eigenaar zijn van de postkantoren.

De sluiting van de postkantoren zorgt ervoor dat ongeveer 1.850 arbeidsplaatsen verdwijnen. TNT en ING besloten tot de sluitingen omdat het gebruik van het postkantoor voor bankzaken en het afhandelen van post al jaren daalt.