Aangeprate valse herinnering kan ook positief zijn

Rotterdam, 24 juli. Als je aan mensen vertelt dat ze asperges heerlijk vonden, de eerste keer dat ze die aten, zal de helft van hen dat geloven - terwijl ze eerder op een voedingsvragenlijst hadden ingevuld dat ze asperges de eerste keer helemaal niet lekker vonden. Deze mensen zijn dan eerder geneigd asperges te kopen of ze te bestellen in een restaurant. Dat heeft een groep Amerikaanse onderzoekers aangetoond, onder wie de bekende geheugenpsycholoog Elizabeth Loftus. De psychologen schrijven erover in het laatste nummer van Experimental Psychology. Het was al vaker aangetoond dat je mensen kunt wijsmaken dat ze iets vervelends hebben meegemaakt, dat ze bijvoorbeeld als kind zoek waren in een winkelcentrum, en dat ze daar dan zelf uitgebreide `herinneringen` omheen fabuleren. Maar nu hebben onderzoekers voor het eerst positieve onjuiste herinneringen bij mensen `ingeplant`. De psychologen hopen dat hun onderzoek te gebruiken is om mensen tot gezonder eten aan te zetten.