50 Cent in tacozaak

De Amerikaanse rapper 50 Cent (Curtis Jackson III) heeft een rechtzaak aangespannen tegen de restaurantketen Taco Bell omdat deze zijn naam en beeltenis ongevraagd gebruikt in advertenties. Taco Bell raadt de rapper in de advertenties aan om zijn naam te veranderen in 79 cent, 89 cent of 99 cent; een verwijzing naar de lage prijzen die het restaurant vraagt voor zijn Mexicaanse snacks. In een persbericht bood Taco Bell aan om 10.000 dollar te storten op een goed doel naar keuze, indien 50 Cent voor één dag zijn naam zou wijzigingen, en al rappend een besteling zou plaatsen bij een filiaal.

De rapper, die zich beroept op zijn verleden als straatcrimineel, beschuldigt Taco Bell ervan zijn eer en goede naam aan te tasten. Hij eist 4 miljoen dollar schadevergoeding en een onmiddellijke beëindiging van de reclamecampagne.

De omstreden artiest debuteerde in 2003 met de cd Get Rich Or Die Tryin’. Als geen ander verkoopt hij het imago van de gangster aan het grote publiek, niet alleen middels muziek, maar ook met computerspellen, films en boeken.

Groot deel van zijn aantrekkingskracht is dat het allemaal echt gebeurd is: zijn moeder was een drugsdealer die werd vermoord toen hij acht was, hij werd zelf gearresteerd wegens cocaïnehandel, en hij pronkt graag met de negen schotwonden op zijn lichaam. Zijn show wordt gedomineerd door harde pistoolschoten en ontploffingen. Zijn favoriete showkostuum is een kogelvrij vest.