Zo’n spectaculaire val zorgt voor lekker veel publiciteit

De Zuid-Afrikaan John-Lee Augustyn kwam als eerste boven op de Bonette, het dak van de Ronde van Frankrijk.

Maar in de afdaling ging het mis en viel hij in een ravijn.

Helemaal onder het stof, een enkele druppel bloed op de benen en met een hevig trillende rechterknie stond John-Lee Augustyn vijftig meter na de finish van de zestiende etappe van de Tour de France naast zijn fiets. Verdwaasd en onwennig antwoordde de 21-jarige debutant uit Zuid-Afrika op vragen van journalisten, die zich rondom de als 35ste – op 5.27 minuut van ritwinnaar Cyril Dessel – gefinishte renner verdrongen.

„Mag ik alstublieft eerst even douchen”, vroeg hij na drie minuten beleefd. Maar pas een uur na zijn dramatische val in de afdaling van de Cime de la Bonette-Restefond bereikte rugnummer 52 eindelijk de veilige haven, de bus van zijn ploeg Barloworld.

Als eerste Zuid-Afrikaan in de geschiedenis van de Tour kwam Augustyn gisteren als eerste boven op een col van de buitencategorie, de 2.802 meter hoge Bonette, het dak van de Ronde. In de geschiedenisboeken met de Spaanse wonderklimmer Féderico Bahamontes (de Adelaar van Toledo), die in 1962 en ’64 als eerste de top bereikte, en Robert (tegenwoordig Roberta) Millar, die dat in 1993 deed. Maar in de afdaling vloog de tengere renner uit een bocht naar rechts en sloeg over een randje steentjes in een rotsachtig ravijn.

„It was scaring”, vertelde de uit Port Elizabeth afkomstige renner een uur na de etappe. „Ik dacht dat ik voor altijd zou blijven vallen. Ik probeerde me schrap te zetten en te stoppen. Stop, stop, stop! Mijn fiets viel verder de diepte in, ik kwam tot stilstand. Een toeschouwer heeft me vervolgens omhoog getrokken. Ik mankeerde gelukkig niets, hooguit een paar schaafwonden. Alleen mijn fiets was ik kwijt.”

De oorzaak van zijn val? „Op een steil gedeelte onder de top viel ik aan. Ik wilde een gat slaan omdat ik niet zo goed ben in de afdaling. Helaas kwamen de anderen al snel terug. Ik koos het wiel van Popovitsj, maar schatte een bocht verkeerd in.”

Bij de geplaagde Barloworld-ploeg konden ze er niet te zeer mee zitten. „Impressionante”, jubelde manager Valerio Tebaldi. „Ik ben trots op deze jongen.” Als bewijs kneep de Italiaanse oud-renner Augustyn bij een omhelzing bijna fijn. „Al deze aandacht is goed voor John-Lee, voor het wielrennen in Zuid-Afrika en zeker ook voor Barloworld”, wist teamdokter Maximiliano Mantovani.

Vorig jaar was het Britse ‘procontinentale’ team nog succesvol in de Tour, met ritwinst en bolletjestrui van Mauricio Soler en de eerste Zuid-Afrikaanse ritzege ooit van Robert Hunter. Dit jaar ging alles mis. Soler viel uit na een val, de Spaanse klimmer Moises Duenas werd betrapt op epogebruik, de sponsor kondigde aan de naam van het shirt te halen. De ploeg is nog met vier van de negen renners in koers. „In de toekomst kunnen we de ploeg om Augustyn bouwen”, hoopt Tebaldi. En zijn pr-man voegde er snel aan toe dat in de Zuid-Afrikaanse jeugdacademie van de ploeg nog meer talent rijdt.

Augustyn, een tweedejaars prof die tijdens het seizoen in het Italiaanse Brescia woont, hoopt de aandacht te trekken in eigen land. „Veel mensen bekijken de live-uitzendingen op televisie. Door goede prestaties zal er meer interesse komen.” Langs de route van de Tour zijn steeds meer Zuid-Afrikaanse vlaggen te zien. Vorig jaar kwam een grote groep toerfietsers uit Kaapstad naar Frankrijk. „Augustyn kan een voorbeeldfunctie vervullen”, zegt Tebaldi. „Voor sponsor Barloworld is de Zuid-Afrikaanse markt heel belangrijk.”

Zo werd de spectaculaire val van Augustyn, wiens Nederlandse vriendin Arien Torsius ook fietst, door zijn ploeg volop uitgebuit om na alle negatieve publiciteit nu eens goed in het nieuws te komen. De renner zelf had gemengde gevoelens. „Ik was heel blij toen ik als eerste over de top ging. Maar zonder die val had ik misschien kunnen winnen.” Terwijl hij die laatste woorden sprak, reed de teambus vast weg. Het fris gedouchte paradepaardje mocht vandaag mee in de auto van manager Tebaldi.

Bekijk de val in de afdaling van renner John-Lee Augustyn via nrcnext.nl/links

    • Maarten Scholten