Wii oh wii speelt er mee in het café

De Nintendo Wii heeft zijn weg gevonden naar de kroeg, waar je tennist of bowlt met de rest van de klandizie.

Hoe later op de avond, hoe enthousiaster het publiek.

„Straaaaik!”, iedereen juicht tijdens een potje bowling. Een ideaal Wii-spel voor de kroeg. Foto Roger Cremers Nederland, Amsterdam, 12-07-2008 In cafe de Pimpelmees aan de Bilderdijkstraat wordt Wii gespeeld. Men speelt het splletje Bowling. De Wii (spreek uit: Wie) is een spelcomputer van Nintendo, die eerder bekend stond onder de codenaam Nintendo Revolution. De Wii is de officiële opvolger van de Nintendo GameCube. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS Cremers, Roger

‘Kloiiink’ klinkt er door het café. Een gejuich stijgt op. „Straaaaik!” Op een beeldscherm achterin de zaak vallen tien kegels om en door de speakers klinkt de holle echo van een bowlinghal. Het is een regenachtige avond en in café De Pimpelmees in Amsterdam is een bowlingtoernooi bezig. Op de spelcomputer.

De Nintendo Wii werd al eerder ontdekt als middel om een rockband na te doen, om fit te worden met een gymnastiekprogramma of te gamen met meer ledematen dan alleen de muispols. Nu heeft het apparaat ook de weg gevonden naar de kroeg. Fijn om je sigaretneurose onder controle te krijgen? „Zou kunnen”, zegt cafébaas Henry Mees, maar tussen de beurten door vluchten de bowlers in zijn café toch even weg van het scherm om een sigaret te roken of een slok bier te nemen – net als in de echte bowlinghal.

Een rondgang op internet leert dat er wereldwijd particuliere initiatieven zijn om Wii te spelen in kroeg of nachtclub. Ook blijkt op verschillende plekken de ‘Wii Wednesday’ al een vast programmapunt, zoals vanavond, als in Londen Wimbledon wordt nagespeeld – in een nachtclub.

De meeste cafés bezitten al een groot televisiescherm, meer dan het apparaat aansluiten is niet nodig. Alleen de bezoekers moeten enthousiast raken, en dat lijkt te lukken. Het spel is niet zo luidruchtig als een karaokeset, en niet zo afgezonderd als darten. Doordat iedereen het spel kan volgen via het scherm is het makkelijk om betrokken te raken, toch zijn de bowlinggeluiden niet zo doordringend dat ze een gesprek verstoren.

Petra Smit (46) volgt met grote ogen de prestaties van haar medespelers op het scherm. „Geweldig, toch?” Ze heeft nooit eerder met een Wii gespeeld, maar heeft het gauw onder de knie. Dat alle gasten zomaar even de afstandbediening kunnen overnemen om een rondje te spelen, vindt ze het mooist: „Steeds hoor je het gelach rond het grote scherm, dan ga je vanzelf ook meedoen. Met klaverjassen werkt dat niet.”

De aanwezige gasten zijn eigenlijk per toeval toegestroomd, ook al stond al enkele dagen op A4’tjes in kleurige letters aangekondigd: ‘Wii oh wii doet er mee?’ Een echt toernooi wordt het niet, toch doet bijna iedereen mee met het spel. Overigens heeft café-eigenaar Mees de computer niet zelf aangeschaft, een van de stamgasten leende hem uit.

Bowling is een van de diverse programma’s die je kunt spelen via de grote beeldschermen, en volgens Mees is dat het meest geschikte spel in de kroeg. „Honkbal is te lastig”, zegt hij, „je raakt de bal niet zo goed.” Boksen is iets te individueel om samen te spelen, tennis gaat wel, maar bowling past wel het meest bij dit bruine café in Oud-West. Om de virtuele kegels om te werpen hoeft de deelnemer weinig anders te doen dan het witte afstandsbedieninkje in de hand te houden, een knop in te drukken en met een weidse armzwaai een bowlingworp richting het scherm te doen. Richten met en zonder effect is mogelijk met de pijltjestoetsen, hoe harder je uithaalt met de controller, hoe harder de bal rolt – het lijkt wel magie. Grote voordeel: de bal raakt eigenlijk nooit in de goot. Nog een voordeel: je hoeft niet van die rare zweterige schoentjes aan.

Ook in café Cést La Vie in Amsterdam is de Wii geïntroduceerd, bijna elke zondag wordt hier tennis gespeeld via het beeldscherm. Gedubbeld, twee tegen twee. Met z’n vieren naast elkaar speel je met de poppetjes die aan weerszijden van het virtuele net staan. Je kunt net zoveel fouten maken als in het echt en zelfs de bal het publiek in slaan, of met harde en zachte ballen, boogjes of effecten de tegenstander op het verkeerde been zetten.

Natuurlijk trakteer je het spontaan gevormde team op een versnapering, want dit is het enige soort tennis dat je kunt spelen met een glas bier in de hand. En dankzij de alcohol wordt ook het publiek steeds enthousiaster, zodat in plaats van het doorgaans gefluisterde commentaar langs de beroemde centercourts hier de hele kroeg het enthousiast uitgilt als je wint: „Game!!”

    • Olga van Ditzhuijzen