Weg uit dit stinkdorp. Ik wil naar de grote stad

Er waren eens, niet lang geleden, een broer en een zus. Ze woonden met hun vader in een stenen huisje aan de rand van het dorp. Hun moeder was gestorven aan een vreselijke ziekte. Hun vader was streng, en zijn nieuwe vrouw was lelijk en gemeen.

De broer en zus speelden graag samen. „Ik wil hier weg”, zuchtte de zus vaak. „Weg uit dit stinkdorp. Ik wil naar de grote stad, ik wil rijk en beroemd worden. Wat jij, broertje?” Hem leek het wel wat. Maar hoe? „Wacht maar”, zei z’n zus. „Ik heb een plan.”

Zodra ze oud genoeg was, pakte ze haar knapzak en vertrok. „Dag broertje”, zei ze. „We zien elkaar gauw.”

Drie jaar later kreeg hij een brief. ‘Broertje, kom naar de stad’, schreef z’n zus. ‘Ik ga zingen voor de mensen, en jij mag achter me dansen. Ik ga de wereld rondreizen, en jij mag mijn koffers dragen. Ik koop een paleis, of twee, en jij mag alle meubels uitkiezen en soms blijven logeren, op een stretcher. Nou, broertje? Wat dacht je ervan?’

De broer dacht na. Hij wist niet of het wel leuk was om met de koffers van zijn zus te sjouwen. Maar hij was nog nooit op reis geweest, en slapen in een paleis leek hem machtig. ‘Ik kom’, schreef hij terug.

Eenmaal in de stad herkende hij zijn zus niet meer. Ze was rijk en beroemd geworden. Er liepen de hele dag lakeien om haar heen. En ze behandelde hem als een stuk vuil. „Sneller!” gilde ze als hij niet hard genoeg danste. „Lelijk!” krijste ze bij alle meubels die hij uitkoos. „Terug naar je stretcher!” brulde ze toen hij een keer ’s nachts naar de paleis-wc zocht. Hij zweeg, en hield voortaan zijn plas op..

Maar op een kwaaie dag werd het hem te veel. „Genoeg!” loeide hij, nadat zijn zus hem voor de zoveelste keer een ‘luiwammes’ genoemd had. „Dans voortaan maar alleen, ouwe heks!”

Zijn zus was stil. „Pak je knapzak”, zei ze toen. „En waag het niet om je ooit nog in mijn paleis te vertonen.” En ze liep weg.

De moraal van dit verhaal? Wie rijk en beroemd wil worden, kan maar beter een eigen plan bedenken. En wie voor deze zomer nog een sappig sprookjesboek zoekt, moet Life with My Sister Madonna lezen, geschreven door haar broer, Christopher Ciccone.

Aaf heeft tot 11 augustus vakantie.

Lees de columns van Sandra op nrcnext.nl/sandra

    • Sandra Heerma van Voss