Wat doe ik aan tijdens mijn sollicitatiegesprek?

Vandaag is je sollicitatiegesprek. Wanhopig inspecteer je de kledingkast: Pak? Stropdas? Spijkerbroek? Hoe voorkom je dat je de plank misslaat bij je sollicitatiegesprek?

„Bedrijven zijn op zoek naar mensen die binnen het team passen. Eigenlijk zijn ze dus op zoek naar mensen die er net zo uitzien als zijzelf”, zegt Roel Wolbrink. Hij is de auteur van Business Etiquette, een boek over omgangsvormen op de werkvloer. „Een tip: kijk op de website van het bedrijf waar je solliciteert. Daarop staan mensen afgebeeld die de sfeer van het bedrijf weergeven.”

Loopbaancoach Sietske Veen schrijft op haar weblog op nrcnext.nl: ‘In creatieve sectoren zoals de reclame en architectuur kun je veel uitbundiger je eigen stijl volgen, dan in de meer traditionele zakelijke dienstverlening.’ Wolbrink: „Kleding moet neutraliseren, zodat de sollicitatiecommissie of je collega’s niet afgeleid raken door de verpakking, maar letten op de persoon.”

Even praktisch: wat moeten we nu precies aantrekken?

Wolbrink: „Als je solliciteert op een zakelijke functie zul je je een beetje conservatief, misschien zelfs saai, moeten kleden. Denk aan donkerblauwe of grijze pakken. Er zijn allerlei theorieën over een wit hemd, omdat dat steriel en kleurloos zou zijn, dus trek maar een lichtblauw overhemd aan. Ik zou kiezen voor een stropdas, hoewel die op dit moment niet in de mode is.” Veen voegt daaraan toe om niet te korte sokken aan te trekken „zodat je geen harig stuk been ziet. En kom niet aan met je cv in een plastic tas, maar investeer in goede accessoires.”

Als je kiest voor opvallende details, dan moet daar wel over nagedacht zijn. Wolbrink: „Ik zeg altijd: als je een duikhorloge draagt, moet je wel duiken.” Voor een vrouw gelden er andere regels, meent Wolbrink: „Uit onderzoek blijkt dat een uitdagend geklede vrouw vaker een goede baan krijgt. Een klein stukje blote hals of decolleté mag dus.”

Deirdre Das

Deze zomer beantwoordt nrc.next elke week een vraag over werk. Zelf een vraag? Mail naar vraag@nrc.nl

    • Deirdre Das