Vodafone onderuit na lage omzetverwachting

Stagnerende verkopen in Europa hebben ertoe geleid dat telecombedrijf Vodafone een jaaromzet verwacht van 39,8 miljard pond (50,1 miljard euro). Dat is aan de ondergrens van eerder gemaakte ramingen, zo stelde Vodafone gisteren. Op de beurs van Londen ging de telecomreus fors onderuit en sloot 13,6 procent lager. De resultaten van Vodafone beïnvloeden ook het vertrouwen in KPN, dat vandaag met cijfers komt. In Amsterdam sloot KPN gisteren 3,1 procent lager.

Op het eerste gezicht lijken de cijfers van Vodafone goed. De onderneming boekte het afgelopen kwartaal een omzet van 9,8 miljard pond, 19,1 procent meer dan in de dezelfde periode vorig jaar. Maar die toename is deels kunstmatig veroorzaakt door wisselkoerseffecten, overnames en verwerving van belang in een Indiase telecomprovider. De organische groei die overblijft bedraagt 1,7 procent.

Vooral de verkopen in Europa, de grootste markt voor Vodafone, vielen tegen. In Italië en Spanje wordt een omzetdaling nog verdoezeld door de aankoop van de diensten van Tele2. Zonder deze nieuwe klanten mee te tellen, daalde de omzet van Vodafone in Spanje met 2,5 procent. In Duitsland liep deze terug met 1,9 procent.

In heel Europa behaalde Vodafone het afgelopen kwartaal 7,1 miljard pond omzet. Zonder wisselkoersen en overnames mee te tellen, viel de omzet 0,2 procent lager uit dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Europese klanten gingen vooral minder bellen. Wel gingen ze meer internetten. De omzet van dataverkeer in Europa steeg met ruim 25 procent.

Vodafone compenseerde de tegenvallende resultaten in Europa deels door te groeien in opkomende markten voor telecomproducten als India, Roemenië en Turkije. De kwartaalomzet in alle opkomende markten bedroeg 2,6 miljard pond.