‘Uitlevering van Karadzic ophanden’

Servische aanklagers gaan ervan uit dat de van oorlogsmisdaden verdachte Radovan Karadzic, die eergisteren in Belgrado werd aangehouden, dit weekeinde of begin volgende week zal worden uitgeleverd aan het VN-Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.

De woordvoerder van de Servische aanklager van oorlogsmisdaden verklaarde vanochtend tegen het Servische televisiestation B92 dat de uitlevering van Karadzic „realistisch gezien” op maandag of dinsdag kan worden verwacht, „misschien zelfs eerder”.

Karadzic, die door het VN-hof onder meer wordt beschuldigd van genocide, probeert de uitlevering te verhinderen. Om tijd te winnen heeft zijn advocaat Svetozar Vujacic aangekondigd dat hij pas vrijdag – op het laatst toegestane moment – in beroep zal gaan tegen de uitlevering. De rechter heeft daarna drie dagen de tijd om het beroep te behandelen. „Het hangt allemaal af van wanneer het hof bijeenkomt,” zei de woordvoerder van de aanklager.

Advocaat Vujacic zei vanochtend dat zijn cliënt zich tijdens zijn proces in Den Haag „zelf zal verdedigen”, zonder hulp van advocaten en alleen bijgestaan door juridische adviseurs in Servië. Karadzic zou in goede lichamelijke en psychische gezondheid verkeren. Hij weigert in zijn cel te praten met aanklagers en „verdedigt zich in stilte”, zei de advocaat.

Volgens Vujacic zal Karadzic voor het gerecht verschijnen zonder de lange baard en het knotje op zijn hoofd – uiterlijke kenmerken die hij voor zijn arrestatie gebruikte om onherkenbaar te blijven. „Hij heeft gevraagd om een knip-en scheerbeurt”, zei de advocaat. „Vandaag verwacht ik hem te zien met kort haar en zonder baard.”

Karadzic werd maandagavond laat opgepakt door Servische veiligheidsdiensten, mogelijk na een tip van een buitenlandse inlichtingendienst. De recent aangetreden minister van Binnenlandse Zaken, Ivica Dacic, suggereerde vandaag in de Servische pers dat de Servische geheime dienst Karadzic’ arrestatie lange tijd had verhinderd. „De geheime dienst heeft hem beschermd en de geheime dienst heeft hem nu overhandigd.”

De pro-Europese Democratische Partij van premier Mirko Cvetkovic, die de nieuwe Servische regering aanvoert, verving eerder deze maand de top van de Servische geheime dienst. Dacic, lid van de Socialistische Partij Servië (SPS) had zich tegen de arrestatie van Karadzic verzet. Hij benadrukte dat zijn ministerie niet bij „het incident” was betrokken. (AFP, Reuters, DPA, VIP)