transfers en nederlaag Feyenoord

Ajax heeft overeenstemming bereikt met Barcelona over de transfer van Oleguer Presas. De Catalaanse club meldde dat gisteren op de website. Ajax betaalt 3 miljoen euro voor de 28-jarige Catalaanse verdediger, die de leemte van de vertrokken John Heitinga moet opvullen. Barcelona ontvangt nog eens 2,25 miljoen euro als de Amsterdammers zich in een van de komende drie seizoenen weten te plaatsen voor de Champions League.

Heerenveen heeft zich versterkt met aanvaller Tarik Elyounoussi. De twintigjarige Noor van Marokkaanse afkomst komt over van Frederikstad FK, de huidige nummer twee van de Noorse competitie. Volgens Noorse media betaalt Heerenveen ongeveer 3,7 miljoen euro voor de jonge aanvaller, die een vijfjarig contract tekende in Friesland. Elyounoussi werd vorig jaar verkozen tot talent van het jaar in Noorwegen. Tijdens zijn debuut in de nationale ploeg, twee maanden geleden, was de spits meteen trefzeker.

Barcelona heeft de transfer met de Braziliaanse verdediger Henrique afgerond. De Spaanse club betaalt Palmeiras acht miljoen euro voor het talent en leent de speler voor een seizoen uit aan het Duitse Bayer Leverkusen. Ook Ajax was in de markt om Henrique van Barça te lenen.

En zij blijven bij hun club: Middenvelder Michael Essien, hij heeft zich voor nog een periode van vijf jaar aan Chelsea verbonden. De international van Ghana schijnt volgens Engelse media de komende jaren zo’n 80.000 pond (ruim 100.000 euro) per week te gaan verdienen. Bratt Emerton, hij verlengde zijn contract met de Engelse club Blackburn Rovers met vier jaar. De 29-jarige Australiër, inzetbaar in de verdediging en op het middenveld, kwam in 2003 over van Feyenoord. Hij blijft tot de zomer van 2012.

Feyenoord heeft gisteren de eerste serieuze oefenwedstrijd in de voorbereiding op het nieuwe seizoen verloren. In het Oostenrijkse Wörtl was Real Mallorca met 2-0 te sterk voor de ploeg van trainer Gertjan Verbeek.

De voormalige Portugese international Joao Pinto heeft zijn carrière beëindigd. De 36-jarige aanvaller maakte deel uit van de ‘gouden generatie’ van zijn land, met spelers als Luis Figo, Rui Costa, Fernando Couto en Pauleta. Joao Pinto won met de Portugese nationale ploeg onder 20 jaar in 1989 en 1991 de wereldtitel. Op het hoogste niveau wisten de ‘gouden’ Portugezen geen hoofdprijs in de wacht te slepen. Joao Pinto speelde 81 interlands, waarin hij 23 doelpunten maakte.