Toerist klaagt meer over drukte A’dam

Amsterdam trekt meer ‘nieuwkomers’ dan in 2002. Dat blijkt uit een bezoekersonderzoek van het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB) onder bijna 6.200 bezoekers van de stad. Het gaat om een nieuw publiek dat bestaat uit zowel dagjesmensen als mensen die variërend van een nacht tot een jaar in Amsterdam verblijven.

Toeristen geven Amsterdam gemiddeld het rapportcijfer 8,1. De meeste bezoekers zijn met name tevreden over de sfeer in de stad, de architectuur en het culturele aanbod. Eentiende van de bezoekers klaagt over ‘te grote drukte’ in de stad – een verdubbeling ten opzichte van 2002. Dat gegeven is een „groeiende zorg” en „onderstreept de noodzaak van een betere spreiding van bezoekersstromen over de stad”, aldus het ATCB. Behalve over de drukte klagen bezoekers over straatvuil, hoge prijzen, drugs en criminaliteit.

In totaal zijn bezoekers in Amsterdam goed voor een omzet van vijf miljard euro en 48.000 fulltime banen. Met name diegenen die de stad voor zaken bezoeken, besteden veel – gemiddeld zo’n 24 procent meer dan toeristen. Topbesteders onder de toeristen zijn Amerikanen (153 euro per dag), gevolgd door de Britten (143 euro per dag). Het zuinigst zijn de Duitsers en Italianen met respectievelijk 102 en 106 euro per dag.

Amsterdam blijkt met name aantrekkelijk voor bezoekers uit grootstedelijke gebieden.

Lees het hele rapport op www.atcb.nl