Sollicitatiegesprek: wat draag ik?

Pak? Of toch een spijkerbroek? Hoe is een ongelukkige kledingkeuze tijdens een sollicitatiegesprek te voorkomen?

„Bedrijven zijn op zoek naar mensen die binnen het team passen. Eigenlijk zijn ze dus op zoek naar mensen die er net zo uitzien als zijzelf”, zegt Roel Wolbrink, auteur van Business Etiquette. „Een tip: kijk op de site van het bedrijf waar wordt gesolliciteerd. Daarop staan mensen afgebeeld die de sfeer van het bedrijf weergeven.”

Loopbaancoach Sietske Veen schrijft op haar weblog op nrcnext.nl: „In creatieve sectoren zoals de reclame en architectuur kun je veel uitbundiger je eigen stijl volgen, dan in de meer traditionele zakelijke dienstverlening.” Wolbrink: „Kleding moet neutraliseren, zodat de sollicitatiecommissie of je collega’s niet afgeleid raken door de verpakking, maar letten op de persoon.”

Even praktisch: wat moeten we nu precies aantrekken?

Wolbrink: „Er zijn allerlei theorieën over een wit hemd, omdat dat steriel en kleurloos zou zijn, dus trek maar een lichtblauw overhemd aan.” Als wordt gekozen voor opvallende details, dan moet daar wel over nagedacht zijn. Wolbrink: „Als je een duikhorloge draagt, moet je wel duiken.” Voor een vrouw gelden speciale regels, meent Wolbrink: „Uit onderzoek blijkt dat een uitdagend geklede vrouw vaker een goede baan krijgt. Een klein stukje decolleté mag.”

Deirdre Das

    • Deirdre Das