Pavlova

Vandaag een recept voor de fruittaart aller fruittaarten: de pavlova. De magie zit hem in het contrast tussen knappend mierzoet schuim, wolkerige ongezoete slagroom en gul sappig zomerfruit.

5 eiwitten

snufje zout

250 g fijne kristalsuiker

1 theelepel wittewijnazijn

300 ml slagroom

300 – 400 g frambozen, of gemengd rood fruit

verder: elektrische mixer, bakplaat bekleed met bakpapier

Verwarm de oven op 140 graden. Doe de eiwitten in een brandschone kom en voeg een paar korrels zout toe. Klop met de mixer tot ze schuimig zijn, maar nog niet helemaal stijf. Voeg lepel voor lepel de suiker toe, terwijl je blijft kloppen. Ga nadat alle suiker is opgenomen nog 8 (!) minuten door met kloppen. Het schuim wordt dan dik en glanzend. Voeg op het laatst de azijn toe. Spreid met de spatel het eiwitschuim in een cirkel van ongeveer 30 cm uit over het bakpapier. Zorg dat de rand iets hoger is dan het midden. Schuif de pavlova in de oven. Draai na een half uur de temperatuur terug naar 110 graden en laat nog drie kwartier bakken. Zet de oven uit, maar open de deur niet. Laat de pavlova 6 uur drogen in de afkoelende oven. Klop om de taart af te maken de slagroom lobbig en vul er de schuimbodem mee. Verdeel het fruit losjes over de slagroom en serveer de taart direct.

Janneke Vreugdenhil

Stuur jouw beste zomertaartrecept naar nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv: Janneke kookt pasta voor haar zonen.

    • Janneke Vreugdenhil