Nucleair akkoord India en Amerika dichterbij

De Lok Sabha, het Indiase parlement, heeft gisteren na een tumultueus debat zijn vertrouwen geschonken aan de regering van premier Singh. Uitvoering van het omstreden akkoord over nucleaire samenwerking tussen India en Amerika is nu een stuk dichterbij gekomen.

De uitslag van de parlementaire stemming van gisteravond betekent een geweldige opsteker voor premier Singh en zijn door de Congrespartij aangevoerde regeringscoalitie. De premier zocht het vertrouwen van de volksvertegenwoordigers nadat de communisten hun steun aan de regering hadden ingetrokken uit afkeer tegen het nucleaire akkoord.

De Amerikaanse president Bush en premier Singh werden het drie jaar geleden in Washington in principe eens over civiele nucleaire samenwerking. Het akkoord is omstreden omdat India, dat atoombommen heeft, weigert het internationale verdrag tegen de verspreiding van kernwapens te ondertekenen. De details moeten nog worden uitgewerkt. Daarna zal het Amerikaanse Congres zich weer buigen over het akkoord.

Het debat in het Indiase parlement mondde gisteren uit in chaotische taferelen. Drie parlementariërs van de Bharatiya Janata Partij (de BJP), de belangrijkste oppositiepartij, haalden grote stapels bankbiljetten tevoorschijn. Volgens BJP-leider L. K. Advani kregen de drie partijleden 30 miljoen rupees (ruim 440.000 euro) aangeboden van een van de partijen uit het regeringskamp als ze zich van stemming zouden onthouden. Die beschuldigingen zorgden voor grote commotie en schreeuwpartijen over en weer.

Oppositieleider Advani is nu de grote verliezer van het debat, alsmede de communisten die eerder hun steun voor de regering introkken. Ook Mayawati, premier van de deelstaat Uttar Pradesh en leidster van de BSP, partij van kastelozen, heeft een bloedneus opgelopen. Tot gistermiddag nog betoogde Mayawati dat premier Singh de vertrouwensstemming niet zou overleven. Maar nu moet zij haar ambities weer even intomen.