Menu NY moet calorieën tonen

Ketenrestaurants in New York zijn sinds vrijdag verplicht calorie-informatie op de menukaart te vermelden. New York is de eerste en tot nu toe enige stad in de Verenigde Staten waar de wet geldt. Gezondheidsinspecteurs controleren of het aantal calorieën in hetzelfde lettertype en in even grote letters staat vermeld als het product zelf. Zo niet, dan riskeren de restaurants een boete van 1.260 euro. De wet geldt onder meer voor McDonald’s, Burger King, Starbucks en Subway. Het stadsbestuur verwacht dat de regel in vijf jaar tijd ten minste 150.000 gevallen van obesitas (zwaarlijvigheid) kan voorkomen. Bij 30.000 New Yorkers zou diabetes voorkomen kunnen worden. Uit onderzoek bleek dat 30 procent van de New Yorkers meer dan 1.000 kilocalorieën bij de lunch consumeert. Een man mag per dag ongeveer 2.500 kilocalorieën, vrouwen 2.000. Een Big Mac heeft er 540, een bakje friet rond de 450 en vanille-ijs met chocoladesaus 181. (Reuters)