Joint venture van GE en fonds Abu Dhabi

Het Amerikaanse industriële conglomeraat General Electric gaat de krachten bundelen met een staatsinvesteringsfonds uit Abu Dhabi. Daarbij gaat het om een reeks activiteiten, variërend van schone energie, vliegtuigbouw tot financiering.

Voor dat laatste stoppen ze samen 5 miljard euro in een joint venture, waarvoor GE Capital model zal staan, de financieringspoot van GE. De nieuwe onderneming zal zich richten op financiering van projecten in het Midden-Oosten en Afrika.

Op den duur, zo maakten GE en het fonds Mubadala gisteren bekend, zal het fonds ook een van de tien grootste aandeelhouders van GE worden. GE, dat nieuwe groeimarkten zoekt, behaalde in het Midden-Oosten vorig jaar 50 procent omzetstijging tot 5 miljard dollar (3,2 miljard euro).

Mubadala, onder leiding van kroonprins Mohammad bin Zayed Al-Nahyan van het olie- en gasrijke emiraat Abu Dhabi, investeert in westerse bedrijven en in uiteenlopende regionale projecten. Een greep: aluminiumsmelters, energiecentrales, gezondheidscentra, vliegtuigbouw, sportauto’s als Ferrari. Het bouwt een campus in Abu Dhabi voor de Sorbonne-universiteit uit Parijs. En het fonds investeert in andere investeringsfondsen. Zo nam het vorig jaar een belang in de Amerikaanse private-equityfirma Carlyle (7 procent).

Golfstaten: pagina 12