‘Jij ook altijd...’ ‘Nee, dan jij!’

– „Maar jij zei dat we daar rechtsaf moesten op de D35!”

– „Ja, dat was vóórdat jij weer eens te hard reed, waardoor ik in de war raakte!”

– „Geef mij maar weer de schuld, zoals gewoonlijk.”

– „Hoor je jezelf nu? Hoor je jezelf?”

– (...)

– „Ja, zeg maar gewoon niks. Doe je altijd als je wéét dat je fout zit.”

– „Als dit een vakantie is, dan zit ik liever in de Bijlmerbajes. In één cel met je moeder!”

– „Zijn we er al?”

– „Ik ben misselijk.”

– „En jullie moeten je al helemaal koest houden!”

Bovenstaand vakantietafereel sterft uit. En dat is jammer. Een goede ruzie aan het begin van de vakantie klaart de lucht, en het goedmaken is een waardevolle nieuwe start van het samenzijn. Maar de aanleiding, onenigheid over de route naar de uiteindelijke bestemming, komt steeds meer in de verdrukking. Gelukkig handhaven campinghouders en huisjesverhuurders nog wel hun traditie van het zo onduidelijk mogelijk maken van de laatste kilometers. Daar weet de navigatieapparatuur in sommige streken nog steeds moeilijk raad mee.

Maar voor de rest zijn de tomtom en zijn concurrenten onverbiddelijk correct. Weg is het cliché van de vrouw die met de kaart in de hand vlekkeloos rijdt, ook al is dat soms vlekkeloos de verkeerde kant op. Of de man die het ten onrechte allemaal op zijn richtingsgevoel wel denkt af te kunnen – hij is tenslotte de jager, nietwaar – en het vragen van de weg ziet als de diepste vorm van vernedering.

Met de elektronische navigator als nieuwe hulp rijden toeristen nu onberispelijk rond in de vreemde streek rond hun vakantiestek. Als kippen zonder kop, dat wel. Domdom met de tomtom. Ze maken zich de omgeving niet meer zo eigen als vroeger. Waarom zou je? Topografische kennis maakt plaats voor het slaafs volgen van de aanwijzingen. Vergelijk het met het vergeten van huisadressen door de komst van e-mail. Of het vergeten van telefoonnummers dankzij de mobiele telefoon.

TomTom spint er garen bij. Dun garen, want het ging het afgelopen half jaar slecht met de beurskoers. Maar de vroege introductie van de nieuwste versie van de geavanceerde tomtom ONE in het tweede kwartaal lijkt voor een ommekeer te zorgen. Nét voor de vakantie.

Goed voor TomTom, goed voor de sfeer. Maar slecht voor die fijne ruzies die de relatie altijd zo lekker op scherp wisten te zetten. Waarna iedereen weer wist hoeveel ze van elkaar hielden. Misschien wordt het tijd voor een nieuwe verbale opdracht die in de tomtom ontbrak: „Sla over honderd meter rechtsaf. Sla direct daarna wild om u heen.”

Maarten Schinkel

    • Maarten Schinkel