Internet Weblog van de dag

Nieuwe metrolijnen in Peking. Bettine Vriesekoop schrijft op haar weblog China over de nieuw geopende metrolijnen in Peking, vlak voor het begin van de Olympische Spelen:„Van 20 juli tot en met 20 september is het rustig op straat in Peking, want de helft van het wagenpark staat stil langs de weg of in de parkeergarage.Vanaf afgelopen zaterdag mogen bij toerbeurt alleen de oneven en even nummers de weg op. Het openbaar vervoer krijgt als gevolg van deze maatregel naar schatting vier miljoen meer passagiers te verwerken.

Op zaterdag zijn daarom de nieuwe metrolijnen 8 en 10 geopend. Lijn 10 loopt van het noordoosten naar het zuidoosten van de stad en staat via lijn 8 in verbinding met alle belangrijke olympische lokaties. Tijdens de Spelen is lijn 8 alleen voor reizigers met een olympische accreditatie.

„We vinden het natuurlijk niet leuk dat we de auto moeten laten staan, maar we steunen de overheid en de Olympische Spelen. Het werd tijd dat de metro werd uitgebreid, want door de files is bovengronds reizen natuurlijk onbegonnen werk”, zegt meneer Wang Yixing, een kantoorbediende van middelbare leeftijd.

„Om eerlijk te zijn ben ik voor de maatregel. Ik heb al jarenlang een auto en de lol begint er wel een beetje af te raken.”

Lees verder over het openbaar vervoer op nrc.nl/china