Het wachten is nu op Ratko Mladic

Na de arrestatie van Karadzic is er hoop op een snelle uitlevering van generaal Mladic. Maar Mladic is tot nu toe zeer bedreven geweest in het ontlopen van aanhouding.

Radovan Karadzic, alias Dragan Dabic, op een ongedateerde foto die gisteren werd vrijgegeven. Foto AFP RESTRICTED TO EDITORIAL USE This recent handout photo released on July 22, 2008 in Belgrade shows top war crimes suspect Radovan Karadzic (2ndL) at an undisclosed location. Indicted war crimes suspect Radovan Karadzic, one of the world's most wanted men, was practising medicine and living in Belgrade when he was arrested on genocide charges late July 21, 2008. The worst crimes on Karadzic's indictment for genocide and crimes against humanity are the 43-month siege of the Bosnian capital, Sarajevo, in which more than 10,000 civilians were killed, and the 1995 Srebrenica massacre. AFP PHOTO AFP

Soms steeg er spontaan gejuich op onder voetbalsupporters in Belgrado als bleek dat Ratko Mladic, de ex-legerleider van de Bosnische Serviërs, zich onder hen in het stadion bevond. Tot 2001 bewoog Mladic zich vrijelijk en openlijk door de Servische hoofdstad. Hij hield van uitgebreid dineren in het centrum en teelde rozen in de tuin van zijn villa op Blagoja Parovica-straat 119, in een chique buitenwijk die in de jaren tachtig was gebouwd voor diplomaten.

Na de arrestatie van Radovan Karadzic eergisteren is de hoop op het oppakken van Mladic – de voornaamste overgebleven verdachte van het Joegoslavië-tribunaal – fors toegenomen. Maar net als Karadzic heeft Mladic zich de afgelopen jaren uiterst bedreven getoond in het ontlopen van aanhouding.

Pas na de arrestatie in 2001 van Slobodan Milosevic, de voormalig president van Servië, besloot Mladic ondergronds te gaan. Er is sindsdien veel gespeculeerd over mogelijke verblijfplaatsen en manoeuvres van de ex-generaal, de hoofdverantwoordelijke voor de massamoord op bijna 8.000 moslims in de enclave Srebrenica. Na geruchten dat Mladic in Bosnië zou verblijven, deden NAVO-troepen in juli 2004 een inval in een bunker in Han Priesak. Mladic werd er niet aangetroffen.

Een proces tegen enkele van Mladic’ handlangers, dat plaatsvond in 2006, leverde een aantal concrete gegevens op. Uit getuigenverklaringen, van militairen die onder Mladic dienden en van zijn chauffeur, bleek dat Mladic eerst onderdak zocht op een legerbasis in de wijk Topcider in Belgrado en daarbij bescherming genoot van de top van het Servische leger. Daarna zou hij vanaf 2002 in Belgrado in verschillende appartementen hebben gewoond van maatjes uit het leger. De eigenaars van de appartementen brachten hem eten en telefoonkaarten.

Drie en een half jaar woonde hij op zes verschillende adressen, waarna hij voor langere tijd onderdak vond in appartement twintig op Joeri Gagarinstraat 118, in een socialistische betonkolos.

Ook al is de verblijfplaats van Mladic nu bekend, dan wordt rekening gehouden met een moeizame aanhouding. De generaal zou nog steeds omringd worden door handlangers die bereid zouden zijn geweld te gebruiken. Er wordt ook rekening gehouden met zelfmoord van Mladic, die een slechte gezondheid zou hebben.