‘Golden Girl’ Getty overleden

De Amerikaanse actrice Estelle Getty, wie na veertig jaar acteren op toneel ineens wereldroem ten deel viel als sarcastische moeder in de succesvolle tv-comedy Golden Girls, is gisteren op 84-jarige leeftijd overleden. Deze sitcom, die liep van 1985 tot 1992, ging over vier oudere, alleenstaande vrouwen die een huis deelden in Miami. In Nederland was de serie vijf seizoenen te zien bij de VARA.

Getty vertolkte de rol van de tachtigjarige weduwe Sophia Petrillo, de inwonende moeder van een van de vrouwen, die haar huisgenoten terroriseerde met een spervuur van keiharde oneliners. De Amerikaanse zender NBC lanceerde de reeks om een ander – minder stereotype – beeld te schetsen van de oudere vrouw. De personages in de sitcom moesten nog midden in het leven staan.

De 1.49 meter korte Getty heeft drie keer auditie moeten doen voor de rol in Golden Girls omdat de regisseur haar in eerste instantie niet geloofwaardig achtte voor de rol van een tachtigjarige. „Dat kon ik wel begrijpen. Ik loop snel, ik beweeg snel en ik praat snel”, zei ze. De dochter van Poolse immigranten, die het acteren decennialang combineerde met kantoorbanen en het opvoeden van haar kinderen, kreeg voor de rol van Sophia een Emmy Award en een Golden Globe. Na het einde van de tv-serie werd ze gevraagd voor moederrollen in een klein aantal speelfilms: die van Cher in Mask en die van Sylvester Stallone in Stop or My Mom Will Shoot You.