Eis: jaar cel voor overvaller van 12

Het OM wil dat een jongen die 12 was toen hij een gewapende overval pleegde, een jaar de cel in gaat. In de buurt waar hij woont geldt nu een avondklok.

Als de rechtbank in Rotterdam over twee weken meegaat met de eis van de officier van justitie moet een dertienjarige Rotterdammer een jaar naar de jeugdgevangenis. Dat is volgens het Openbaar Ministerie een passende straf voor de overval die de jongen samen met twee medeverdachten pleegde op een sigarenzaak in de Rotterdamse wijk Katendrecht. Tijdens de overval, in januari dit jaar, maakte het drietal sigaretten en geld buit. Ook bedreigden ze de eigenaar van de sigarenzaak met een pistool. Het OM in Rotterdam onderzoekt nog of het vuurwapen echt was.

De officier van justitie eiste 137 dagen jeugddetentie tegen de tweede verdachte, die vijftien jaar oud is. Omdat hij tijdens de overval op de uitkijk stond was zijn rol volgens het OM kleiner. De rechtszaak van de derde verdachte, ook vijftien jaar, dient in september. De zaak die gisteren diende had plaats achter gesloten deuren, omdat de jongens minderjarig zijn. De jongens hebben bekend.

De verdachten, zelf ook afkomstig van Katendrecht, werden in maart aangehouden. Sindsdien zitten ze vast. De rechter wees gisteren een verzoek om schorsing van detentie af. De leeftijd van de destijds 12-jarige jongen wekte bij zijn aanhouding veel beroering.

Ben van Wevering is voorzitter van de Katendrechtse Bewonersorganisatie. Hij zal „opgelucht” zijn als deze jongens voor een tijdje vast komen te zitten. Volgens Van Wevering maakten de twee verdachten die gisteren voor de rechter stonden deel uit van een groep jongens in de leeftijd van 9 tot 15 jaar die maandenlang bewoners van Katendrecht, een geïsoleerde buurt op een schiereiland in Rotterdam-Zuid, intimideerden door vernielingen en brutaal gedrag. Van Wevering: „Hopelijk gaat dit een schokeffect teweegbrengen onder de groep.”

Ook Van Wevering maakt zich zorgen over de jonge leeftijd van de daders. Volgens hem wordt er in zijn wijk niet genoeg ingegrepen als jonge kinderen in de fout gaan. „Deze jongen was niet eens bekend bij Bureau Jeugdzorg, terwijl hij ook betrokken was bij een groepsverkrachting.” Volgens Van Wevering gingen deze jongens steeds verder, omdat aan hun gedrag geen grenzen werden gesteld. „Buurtbewoners durfden geen aangifte te doen omdat ze bang waren dat dezelfde avond hun ruiten ingegooid zouden worden als wraak. Dan gaat het van getreiter naar crimineel gedrag, zoals een overval. Je kon erop wachten dat dit zou gebeuren.”

De gemeente greep in na een uitzending van het televisieprogramma Premtime van 7 mei dit jaar. In deze aflevering was te zien hoe een groep jongens uit Katendrecht de cameraploeg bekogelde met stenen en stokken. Half mei stelde de gemeente een avondklok in voor jongeren onder de 13.

Ouders van elf Katendrechtse kinderen die in de wijk bekendstonden als raddraaiers kregen een brief van de gemeente met de oproep hun kinderen voortaan vóór negen uur ’s avonds binnen te halen. Als deze kinderen na negenen nog op straat worden gesignaleerd worden ze door de politie thuisgebracht. De ouders worden aangesproken op hun gedrag.

De avondklok in Katendrecht past in een serie maatregelen die de gemeente Rotterdam hanteert om jeugdoverlast te bestrijden. Zo loopt de stad voorop met het gebruik van de omstreden Mosquito, een apparaat dat met een pieptoon hangjongeren wegjaagt. Een recent voorstel van de SP om de verkoop van het apparaatje te verbieden kreeg niet genoeg steun in de Tweede Kamer.

Maandag liet de gemeente weten tevreden te zijn over de effecten van de avondklok. De aangesproken bewoners zouden zich aan de regels houden. De avondklok zou ook tot gevolg hebben dat andere ouders hun kinderen ’s avonds eerder binnenhalen. Ben van Wevering is ook positief. „Met die avondklok haal je de kern eruit, de groep jongens die anderen op sleeptouw nemen.”

    • Willemien Veldman