Dopingzondaar Jones vraagt Bush om gratie

Dopingzondaar Marion Jones heeft de Amerikaanse president George Bush om gratie gevraagd. De 32-jarige atlete zit een gevangenisstraf van zes maanden uit voor meineed. Ze loog tegen de rechter over haar dopegebruik.

Jones verdween op 7 maart achter de tralies in een Texaanse gevangenis. Het Amerikaanse ministerie van justitie bevestigde gisteren dat er een brief van de voormalig topsprintster is binnengekomen, waarin ze de president vraagt om kwijtschelding van haar straf.

De atletiekunie van de Verenigde Staten reageerde woedend in een open brief op de website. „Ze loog tegen agenten. Ze gebruikte anabolen. Ze kwam met valse verklaringen. En nu wil ze vrijgelaten worden. Dit is ongelooflijk”, aldus voorzitter Douglas Logan in de brief. „Ik heb de morele plicht om hier bezwaar tegen te maken.”

Jones veroverde op de Olympische Spelen in 2000 (Sydney) vijf medailles, waaronder drie gouden. Al haar uitslagen zijn inmiddels door het Internationaal Olympisch Comité geschrapt. De atlete was een van de bekendste sporters die moesten getuigen in de zogenoemde Balco-affaire, het Amerikaanse lab dat diverse topsporters voorzag van het aanvankelijk niet aantoonbare spierversterkende hormoon THG. (ANP)