De alternatieve kijk van ‘Dr. Dabic’ op de wereld

Veel moeite heeft Radovan Karadzic niet hoeven doen om zijn nieuwe gedaante aan te nemen. Dr. Karadzic werd Dr. Dragan Dabic door zijn baard te laten groeien, zijn haar in een elegant knotje te draaien en een bril op te zetten. Meer was er niet nodig om op te gaan in het brede landschap van de Servische alternatieve geneeskunde.

Terwijl het oude Joegoslavië langzaam uit elkaar viel en het leven er ingewikkelder werd, hebben de Serviërs de afgelopen jaren massaal hun toevlucht gezocht tot alternatieve genezers, transcendente meesters, zieners, tovenaars en profeten. In het midden van de jaren negentig zou het Joegoslavische leger zelfs een eenheid voor ‘parapsychologische’ oorlogsvoering hebben gehad.

De alternatieve genezer blijkt zich betrekkelijk vrij te hebben kunnen bewegen. Sinds de persconferentie van gisteren waarop de openbaar aanklager voor oorlogsmisdaden Vukcevic de alias van Karadzic vrijgaf, staan Servische media bol van beelden van de man waar de wereld bijna dertien jaar naar gezocht heeft. Dr. Dragan Dabic in gesprek met jongeren, aan een vega-ontbijt in het noorden van Servië en als gevierde spreker op alternatieve gezondheidsbijeenkomsten.

Dr. Dabic lijkt er een website op na te hebben kunnen houden met als titel: ‘Dr Dragan Dabic – De immer toenemende noodzaak van een alternatieve kijk op de Moderne Wereld’. De site staat vol met Chinese wijsheden als: achter ieder capabele man staan altijd andere capabele mannen.

Op een site met de veelzeggende naam ‘Psy help energy’ staat in het Servisch te lezen hoe Karadzic zijn patiënten aan innerlijke rust hielp. „Wij zijn energetische wezens. De energetische processen die onze lichaamsfuncties bepalen worden veroorzaakt door de energie van het hogere (kosmische energie, prana, mana, organische energie, quantum energie en de Heilige Geest)’’.

De uitgever van het tijdschrift Zdrav zivot (Gezond leven) toonde zich gisteren geschokt over de ware identiteit van Dabic. Voor hem was hij een ‘bohemien’ zoals er zoveel zijn in Servië. En hij schreef zo mooi. Het weerhield de medewerkers van het blad gisteren niet om een sappige roddel de wereld in te sturen. Het was hen opgevallen dat Karadzic zich altijd liet vergezellen van een mysterieuze vrouw van middelbare leeftijd. „Ze gedroeg zich als zijn vrouw. Ze liepen hand in hand”. Maar wie was mevrouw Dabic?

Dr. Dabic op het Servische web via nrc.nl/karadzic

    • Renée Postma