Brussel bevriest subsidies Bulgarije

De Europese Commissie heeft besloten een half miljard euro aan EU-subsidies voor Bulgarije te bevriezen. Brussel ziet wel af van sancties tegen Bulgarije en Roemenië wegens gebreken in het rechtssysteem van de landen. Dat blijkt uit drie vandaag gepubliceerde rapporten.

De subsidies worden bevroren wegens onregelmatigheden bij de besteding van Europees subsidiegeld. Eerder lekte een conceptversie van het rapport uit, waarin nog sprake was van een sanctie van een miljard euro tegen Sofia.

De rapporten van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, waren ongemeen fel in hun bewoordingen.

In Bulgarije zijn er „weinig resultaten die tonen” dat het juridische systeem correct functioneert, aldus het rapport over dat land. De strijd tegen corruptie van belangrijke personen „levert onvoldoende op”. „Hoewel er in een aantal zaken vooruitgang is geboekt, blijven zulke misdrijven meestal onbestraft in Bulgarije.” Over Roemenië is de Europese Commissie iets positiever. Maar het juridische systeem van het land wordt „kwetsbaar” genoemd. Corruptie moet „op het hoogste niveau moet worden bestreden”, aldus de Commissie over Roemenië.

De Commissie publiceert ieder half jaar rapporten over de rechtspraak in Bulgarije en Roemenië. Dat werd zo afgesproken voor de toetreding van beide landen in 2007. Vorige rapporten waren ook kritisch, maar de bewoordingen waren nooit zo fel als deze keer.

De Commissie had de rapporten kunnen aangrijpen om voorstellen te doen voor sancties tegen beide landen op tal van terreinen. Zo zouden ze (gedeeltelijk) kunnen worden uitgesloten van juridische samenwerking of van het vrije verkeer van goederen. Maar in de vandaag gepubliceerde rapporten stelt de Commissie dat steun voor de nieuwe lidstaten „effectiever” is dan dit soort sancties.