BP trekt technici terug uit Rusland

Het Britse olie- en gasconcern BP trekt ook zijn laatste zestig technische experts bij de joint venture TNK-BP in Rusland de komende weken terug. Dit heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. BP klaagt al maanden dat het bij de joint venture te kampen heeft met tegenwerking door de Russische autoriteiten.

De terugtrekking van BP’s specialisten zal de olieproductie van TNK-BP mogelijk verstoren. Aanvankelijk had BP 150 deskundigen vrijgemaakt voor het project, maar door visumproblemen en moeilijkheden bij het verkrijgen van werkvergunningen zijn inmiddels 90 van hen elders ingezet.

BP heeft het al geruime tijd aan de stok met zijn Russische partners over strategie en bedrijfsvoering. De Russen verwijten de Britten arrogantie en stellen dat ze de Russen niet op gelijkwaardige wijze willen behandelen. BP op zijn beurt heeft de Russische aandeelhouders, vier Russische miljardairs, ervan beschuldigd de macht over het project geheel in eigen handen te willen nemen.

De verdenking bestaat echter dat ook de Russische regering op de achtergrond meespeelt. Het Kremlin zou BP zijn aandeel in de lucratieve joint venture afhandig willen maken ten gunste van een Russisch staatsbedrijf als Gazprom of Rosneft. De Russische autoriteiten werpen bij voortduring nieuwe obstakels op voor BP-werknemers. Zo zijn er invallen geweest van de Russische veiligheidsdienst FSB bij de joint venture en is een Russisch-Amerikaanse werknemer opgepakt op verdenking van spionage. Ook wordt het project lastig gevallen met enorme achterstallige belastingclaims.

Een hoge BP-functionaris wees er gisteren in Londen op dat TNK-BP sinds zijn start in 2003 in totaal al een bedrag van 70 miljard dollar (circa 45 miljard euro) aan belastingen en accijnzen heeft afgedragen. BP vroeg de rechter begin deze maand 232,5 miljoen euro aan ten onrechte betaalde belastingen te mogen terugvorderen.