Afrikaanse bespiegelingen

cd wereld-muziek Ousman Danedjo: Enelmedio ***

cd wereld-muziek

Ousman Danedjo: Enelmedio ***

Ousman Danedjo is de artiestennaam van de Poolse Fransman François Glowinski die op zijn 18de in contact kwam met Afrika, met name Senegal. Hij raakte volslagen verliefd op het land en zingt dan ook behalve in het Frans en Spaans in het Wolof, Bambara en Fula. Ook het het instrumentarium van Ousman is Euro-Afrikaans met, wat hem zelf betreft, naast de Spaanse gitaar de ngoni en de kora. Pas bij een tweede beluistering van deze debuutplaat valt op dat Glowinski, pardon Danedjo, zich ondanks de begeleiding met trompet, piano en saxofoon, spiegelt aan een nog bekendere Afrikaan: de eminente Youssou N’Dour. Ousman doet er niet geheimzinnig over; het nummer Sabou Nyumaya bestaat uit een opsomming van grote Afrikaanse artiesten met N’Dour, Salif Keita, Mory Kante en nog een handjevol andere. Allemaal uit West-Afrika, want daar is Ousman kind aan huis.

    • Frans van Leeuwen