Zwakke school daagt R’dam

Het bestuur van de islamitische middelbare school Ibn Ghaldoun heeft een kort geding aangespannen tegen de gemeente Rotterdam. Wethouder Leonard Geluk (onderwijs, CDA) wordt onrechtmatig handelen verweten.

Geluk heeft de ouders van zeshonderd leerlingen anderhalve week geleden per brief verzocht hun kinderen in het nieuwe schooljaar naar een andere onderwijsinstelling te sturen. Het kort geding dient naar verwachting volgende week donderdag.

Volgens de wethouder laat de kwaliteit van het onderwijs ernstig te wensen over op de vmbo-school, die vier vestigingen heeft in Rotterdam-Zuid. Eerder al besloot hij de gemeentelijke subsidie aan de moslimschool tijdelijk stop te zetten en een huurschuld van 200.000 euro in te vorderen. De school werd dit voorjaar door de Onderwijsinspectie gekwalificeerd als ‘zeer zwak’. Bovendien zou de situatie, ondanks eerdere kritische rapporten, alleen maar zijn verslechterd.

Het bestuur voelt zich onheus bejegend door Geluk, die de leiding „een gebrek aan zelfreflectie” verwijt. In een verklaring stelde de school onlangs: „Op dit moment zijn er onder leiding van twee zeer ervaren interim-managers duidelijk verbeteringen in de school te constateren op basis van een verbeterplan dat door de inspectie is goedgekeurd.”

Oprichter Belgaçem Naas weigerde vanmorgen te reageren. Diverse ouders hebben laten weten hun kinderen niet naar een andere school te zullen sturen.

De gemeente Rotterdam kan de school niet sluiten. Staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs, CDA) werkt aan een wet die het mogelijk maakt sneller in te grijpen op zwakke scholen. Het ministerie doet pogingen om 1,2 miljoen euro terug te vorderen op Ibn Ghaldoun. Het geld zou onrechtmatig zijn besteed voor onder meer reizen naar Saoedi-Arabië.

    • Mark Hoogstad