Vodafone onderuit na lagere omzet dan verwacht

Stagnerende verkopen in Europa hebben ertoe geleid dat telecombedrijf Vodafone een jaaromzet verwacht van 39,8 miljard pond (50,1 miljard euro). Dat is aan de ondergrens van eerder gemaakte ramingen, zo stelde Vodafone vandaag in een persbericht. Op de beurs van Londen ging de telecomreus direct fors onderuit.

Op het eerste gezicht lijken de cijfers van Vodafone goed. De onderneming boekte het afgelopen kwartaal, dat liep van 1 april tot en met 30 juni, een omzet van 9,8 miljard pond, 19,1 procent meer dan in de dezelfde periode vorig jaar. Maar die toename is deels kunstmatig. Gunstige wisselkoersen waren goed voor een toename van de omzet van 12,5 procent. Door overnames steeg de omzet met 4,9 procent. Ook het belang dat Vodafone verwierf in een Indiase telecomprovider deed de omzet toenemen. De organische groei die na overnames en wisselkoerseffecten overblijft bedraagt 1,7 procent.

Vooral de verkopen in Europa, de grootste markt voor Vodafone, vielen tegen. In Italië en Spanje wordt een omzetdaling nog verdoezeld door de aankoop van de diensten van Tele2. Zonder deze nieuwe klanten mee te tellen, daalde de omzet van Vodafone in Spanje met 2,5 procent. In Duitsland liep de omzet met 1,9 procent terug.

In heel Europa behaalde Vodafone het afgelopen kwartaal 7,1 miljard pond omzet. Zonder wisselkoersen en overnames mee te tellen, viel de omzet 0,2 procent lager uit dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Europese klanten gingen vooral minder bellen bij Vodafone. De organische omzet van deze divisie daalde met 3,6 procent om uit te komen op 4,6 miljard pond. Europese klanten gingen wel meer internetten. De omzet van dataverkeer in Europa steeg met ruim 25 procent het afgelopen kwartaal.

Vodafone compenseerde de tegenvallende resultaten in Europa deels door te groeien in opkomende markten voor telecomproducten als India, Roemenië en Turkije. De kwartaalomzet in alle opkomende markten bedroeg 2,6 miljard pond. Dat is volgens Vodafone een organische groei van ruim 9 procent. Vooral in India gingen meer mensen gebruikmaken van de diensten van Vodafone.

Rond het middaguur had Vodafone op de beurs in Londen 14,70 procent verloren ten opzichte van de slotkoers van gisteren. De resultaten van Vodafone beïnvloeden ook het vertrouwen in KPN, dat morgen met cijfers komt. In Amsterdam stond KPN 4,73 procent lager dan gisteren.