Televisie Voorkeur

In Cash in the celebrity attic wordt deze keer op de zolder van het west-Londense herenhuis van regisseur Michael Winner (1935) gezocht naar te veilen antiek. Verder vertelt hij over zijn leven en hoe hij een ernstige ziekte overwon. BBC 2, 18.15-19.00u. Film director Michael Winner and partner Vanessa Perry arrive at Oliver Reed's funeral at St. James's Church in Mallow, Co. Cork May 15. The English actor died after a drinking session in a bar in Malta on May 2 where he was on location for the filming of 'The Gladiator' directed by Steven Spielberg. AS/ME REUTERS

actualiteiten

EénVandaag. Verslag over de aanhouding van de Bosnisch-Servische oud-president Radovan Karadzic in de Servische hoofdstad Belgrado, met diverse nationale en internationale reacties. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Op vakantie naar Marokko. De grote zomervakantie is nu voor iedereen begonnen. Veel Nederlandse Marokkanen (volgens de ANWB 68 procent) maken de lange reis naar hun land van herkomst. Netwerk reist mee met Amine en Yassine, twee jonge Goudse Marokkanen. Ze rijden in een personenbusje naar Marokko. Onderweg praten ze over hun liefde voor het land. In Marokko zoeken ze hun familie op. Ned.2, 20.30-20.55u.

Nova/Den Haag vandaag. Extra lange uitzending in verband met de arrestatie Radovan Karadzic met reacties uit binnen- en buitenland, studiogasten en een verslag uit Belgrado. Ned. 2, 22.15-23.05u.

praatprogramma

Soeterbeeck aan zee. Gespreksprogramma met als gast schrijver, essayist en NRC Handelsblad-columnist Bas Heijne (1960). Hij praat met Wilfred Kemp o.m. over zijn presentatorschap van de televisieserie Zomergasten van de VPRO. Ned.2, 17.10-17.35u.

Dagboek. Presentator Theodor Holman bespreekt de agenda van zijn gast Erica Terpstra, voorzitter NOC*NSF. Het Gesprek, 20.00-20.30u.

Uitgelezen. Boekenprogramma waarin presentator/schrijfster Susan Smit de auteur en singer/songwriter Karin Giphart ontvangt. Het Gesprek, 21.30-22.30u.

documentaire

Going north. Zes vrienden hebben één droom: Groenland doorkruisen te voet, op ski’s en met behulp van kites. Voor de kick én om aandacht te vragen voor de klimaatverandering. Een deel van hun 600 km lange avontuur hebben de zes expeditieleden uit Utrecht zelf gefilmd. Derde aflevering van een vijfdelige reportageserie. Ned.3, 22.10-22.40u.

Informatief

Stupid science. Populair wetenschappelijk programma met merkwaardige onderwerpen en experimenten. Schoenen waarmee je op water kunt lopen, maar die niet te koop zijn. Verder o.a. een zelftest om te zien of je rijp bent voor de liefde, de 007-pen als wapen voor James Bond schrijft en de heruitvinding van de grammofoon. Ned.3, 19.50-20.17u.

Charles Wheeler: A Tribute. Portret van deze buitenlandse correspondent van de BBC, die 4 juli 2008 op 85-jarige leeftijd overleed. Tot zijn dood was hij betrokken bij de omroep. BBC 2, 20.00-21.00u.

Vinger aan de pols: Hoe ga je om met tegenslag ? Reportageserie over bijzondere mensen die een levensbedreigende klap moesten incasseren en die te boven kwamen. Cabaretière en actrice Funda Müjde was op vakantie in Istanbul toen de taxi waarin ze zat werd aangereden. Ze werd ernstig gewond, zal nooit meer goed kunnen lopen en heeft altijd hulp nodig. Ned.1, 21.10-21.45u.

Tribe: Matis. Avonturier en expeditie-expert Bruce Parry leeft een tijdje tussen stammen met extreme gebruiken en rituelen. In deze aflevering verdiept hij zich in de omgangsvormen en de beleefdheidsregels van de Matis-indianen in het Braziliaanse Amazonewoud. Ned.3, 21.25-22.20u.

Battle of the brains. Documentaire over de relevantie en betrouwbaarheid van de klassieke IQ-test, die honderd jaar bestaat . Het is een populair en handig meetinstrument, maar voor vele onderzoekers is zo’n proef onvolledig en vertelt ze maar de helft van de waarheid. Om de test te testen strijden zeven knappe koppen om de titel van de slimste mens. Canvas, 22.15-23.05u.

The Culture Show. Cultureel magazine. Presentator/kunstcriticus Mark Kermode praat met regisseur Terence Davies over zijn laatste film Of Time and the City, die gaat over zijn terugkeer naar zijn geboorteplaats Liverpool en de invloed die de stad heeft gehad op zijn jeugd en zijn werk. Verder een discussie met de Nigeriaanse drummer Tony Allen over de kracht van de Afrobeat, aandacht voor de nieuwe Batmanfilm The Dark Knight en muziek van Primal Scream. BBC 2, 23.00-23.30u.

Sport

Tourjournaal. Dagelijks nieuws uit de Ronde van Frankrijk. Ned.3, 20.25-21.15u.

NOS Studio sportzomer. Praatprogramma. Ned.1, 23.05-23.55u.

NOS: Tour de France. Rechtstreeks verslag van 17de etappe van Embrun naar L’Alpe d’Huez over 210 km. Morgen, Ned.1, 11.25-17.59u.