Stedelijk Museum Schiedam krijgt bruikleen Constant

rotterdam. 22 juli. Het Stedelijk Museum Schiedam heeft 52 werken uit de nalatenschap van de Nederlandse kunstschilder Constant (1920 - 2005) langdurig in bruikleen gekregen. Dat maakte het museum vandaag bekend. Het gaat om 17 schilderijen en 6 ruimtelijke constructies uit de jaren tussen 1952 en 1958 en 25 schilderijen en 4 werken op papier uit de periode tussen 1971 en 2005. Alle werken zijn afkomstig uit het Amsterdamse atelier waar Constant vanaf 1964 werkte en dat begin dit jaar met hulp van het Stedelijk Museum Schiedam is ontruimd. De werken zullen voor het eerst worden geëxposeerd in het museum op de tentoonstelling Constant. In het atelier, die begint op 14 december. Constant Nieuwenhuys is één van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Hij was een van de medeoprichters van de Cobra-groep, waarin Nederlandse, Belgische en Deense `experimentele` kunstschilders samenwerkten. Binnen de groep was hij de theoreticus. Zijn oeuvre omspant een periode van meer dan vijfenzestig jaar.