Spanningen Thailand en Cambodja blijven

Preah Vihear. Gesprekken tussen de Cambodjaanse minister van Defensie en de Thaise legerleider om escalatie van een conflict over een hindoetempel te voorkomen, zijn gisteren op niets uitgelopen. Cambodja en Thailand hebben honderden militairen naar hun gezamenlijke grens gestuurd, waar de tempel Preah Vihear staat. Unesco plaatste de tempel eerder deze maand op verzoek van Cambodja op de Werelderfgoedlijst. Thailand vreest dat daardoor zijn claim op een gebied van 4,6 vierkante kilometer rondom de tempel in gevaar komt. Maar de Thaise regering stemde toch in met de voordracht. Tot woede van Thaise oppositie, die het tempelconflict nu gebruikt om de regering aan te vallen. Het protest leidde al tot het aftreden van de Thaise minister van Buitenlandse Zaken. Vorige week escaleerde het conflict nadat Cambodjaanse militairen drie Thaise demonstranten hadden aangehouden die probeerden een Thaise vlag op de tempel te plaatsen. Beide landen stuurden daarop honderden militairen naar het grensgebied. Die blijven daar voorlopig. De onderhandelingen worden op een later moment voortgezet.